PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
PAARDEN COLUMNS

Foto's bewerken is fun!

3/28/2020

 
Tot onze grote verassing kregen we deze foto opgestuurd, gemaakt door: @your_photo_design

Uiteraard hadden we dit wel van te voren overlegd en onderstaande foto gestuurd. En zie: ineens sta ik, Marga, voor een prachtig paard op stal of word ik omringd door shetlanders die een beetje ruzie hebben met elkaar (of mij?)
Foto
Al eerder hadden we het over foto-manipulaties en bewerkingen. Wat is het verschil tussen een foto 'bewerken' en een foto 'manipuleren'? En wanneer is een fotomanipulatie 'kunst' of de boel belazeren?

Lees alles over paardenfoto-manipulaties;
Paardenfoto's als kunst!

Foto

Zou jij ook wel zo 'n mooie edit of foto-manipulatie willen? Neem contact op via Instagram en wie weet kan @your_photo_design iets moois voor je maken.

Heb jij zelf een hele bijzondere bewerkte paardenfoto van iemand gekregen of zelf gemaakt?  Stuur die naar ons op en wie weet plaatsen wij die met jouw naam en link.

De puberfase voorbij

3/27/2020

 
Foto

Op naar de top!

- Van verzorgbaby naar eigen wedstrijdtopper -

Wat doe je als 23-jarige studente als je geliefde verzorgpaard dreigt te worden verkocht naar Amerika?
Een lastige vraag voor Britt Neijzen.
Zij maakte lijstjes, sprak met mensen en dacht goed na. In Deel 1 lazen we dat de keuze eigenlijk al was gemaakt, dus....

Nu in Deel 2: De puberfase voorbij
'Baby' wordt een 'Kind',  maar niet zonder eerst even flink te puberen...
Foto
Deel 2:  De puberfase voorbij

Toen ik begon met het verzorgen van Zoë heeft zij van mij de bijnaam “Baby” gekregen.
Oorspronkelijk kwam dit doordat we naast het paard Zoë ook een ruiter Zoë hadden op stal. Al snel had ik het altijd over baby Zoë en dit is uiteindelijk verworden tot de simpele bijnaam baby.
Ik gebruikte het zo veel dat anderen de koosnaam over namen omdat Zoë er beter naar luisterde als naar haar echte naam.

Nu betrapte ik mijzelf er afgelopen week op dat ik Zoë niet langer baby noem. Tegenwoordig noem ik haar steeds vaker “kind”. Een stapje verder in de groei dus. Eigenlijk is dit niet meer dan terecht.

Toen ik net met Zoë begon wás ze ook gewoon nog een baby. Ze kende nog vrijwel niets en onze
band stond ook nog in de kinderschoenen. Ik las mijn allereerste berichtje aan mijn instructrice weer eens terug en moest er toch wel erg om lachen. Niet alleen Zoë was destijds nog jong en onervaren, maar ook ik was nog verbazend onwetend. Ik had een testje gedaan om te zien hoe het ervoor stond met Zoë haar opvoeding. Hieruit moest ik toch concluderen dat de communicatie nog niet geweldig was. Mijn instructrice kwam mij helpen om dit te verbeteren.

Samen begonnen we hier rustig aan te sleutelen, maar het liep nog steeds niet helemaal soepel.
Mijn instructrice besloot het over een andere boeg te gooien. Voor we verder gingen wilde ze kijken hoe het gesteld was met de machtsverhouding tussen mij en Zoë. Ze liet ons een spel doen,
genaamd “Jouw-ruimte-mijn-ruimte”. Nou, dat heb ik geweten. Met knikkende knieën kwam ik na de les de bak uit. Ik heb alle zeilen bij moeten zetten om Zoë voor te blijven en haar uit mijn buurt te houden. Het moment dat ze door kreeg dat ik de leiderschapspositie wilde opeisen steigerde ze dreigend naar me en probeerde me in mijn rug aan te vallen. Oren plat en tanden ontbloot...

Twee dingen werden heel erg duidelijk die dag. Ten eerste: we hadden te maken met een heel dominant karakter, en ten tweede: Zoë was volledig de baas over mij.

De periode hierna kan ik alleen maar beschrijven als heel onrustig en gespannen. Elk contact met
Zoë was een strijd. Ik kon niet in de wei staan zonder haar in de gaten te moeten houden, als ik met haar liep moest ik constant opletten dat ze me niet probeerde te bijten of schoppen. Ik zat met mijn handen in het haar. Meerdere keren heb ik me wanhopig afgevraagd of dit paard niet veel te hoog gegrepen was voor mij. Ik deed vreselijk mijn best om op een hoger energie niveau te komen dan Zoë, maar zelfs toen ik de leiding langzaam over kon nemen had ik nog steeds te maken met een vreselijk boos paard.

Zoë heeft zich nog nooit overgegeven. Laatst was mijn instructrice met een ander paard bezig en na een oefening liet het dier het hoofd zakken en de ontspanning straalde ervan af. “Kijk!” Zei mijn instructrice, “Dit is dus wat ik altijd bedoel! Zo kan je het ook een keertje zien zoals het hoort te gaan!” Zoë is gewoon altijd net even een beetje anders.

Dit wil niet zeggen dat al die kleine gevechten die wij geleverd hebben en alle ruzies waar we
doorheen moesten werken geen effect hebben gehad. Elke keer dat ik niet opgaf groeide Zoë’s
vertrouwen in mij.

Wanneer het precies gebeurde weet ik niet, maar opeens begonnen er dingen te lukken. Waar ik eerder steeds het gevoel had achteruit te gaan, konden we nu ineens stappen gaan
maken. Vanaf daar kwamen we in een stroomversnelling. Voor ik het wist zat ik op haar rug en konden we ook vanuit het zadel aan het werk gaan. Ik kon steeds meer gekke dingen proberen met haar. Zij vertrouwde mij en ik heb me nog nooit zo vertrouwd gevoeld op een paard. Samen konden wij alles aan.

En zo belandden we bij afgelopen week. We hadden lekker wat grondwerk gedaan, iets wat we
tegenwoordig zelfs zonder halster probleemloos samen kunnen. Mijn cap lag naast de bak en het
krukje stond er ook al. Voor ik er te veel over na kon denken vroeg ik Zoë naast het krukje te komen staan en een moment later zat ik op haar rug. Alsof ze nooit anders gedaan had stapte Zoë de bak rond. Ze liet zich sturen door druk tegen haar hals en reageerde keurig op mijn zit. Anderhalf jaar geleden konden we nauwelijks van de wei naar de stal lopen en nu rijden we vol vertrouwen rond.

Ik was in jubelstemming, kijk toch eens wat een knap kind!

Serieuze Stokpaardjes!

3/25/2020

 
Foto
Edit door: @gert_portrait_and_photoedit
Welke tak van de sport ontbreekt nog?
In een van onze vorige blogs hadden we het over de verschillende takken van de paardensport. In de paardenwereld bestaan er namelijk ontzettend veel verschillende disciplines om met paarden bezig te zijn. Zie onze lijst:  alle soorten paardensport!
Twee oplettende lezeressen wezen ons op takken van de paardensport die niet in het rijtje stonden ! We waren verbaasd, verrast en zeer geïnteresseerd om hier meer over te weten te komen.

Wel nu, de sport: STOKPAARDRIJDEN hebben we helemaal uitgewerkt, inclusief een pagina over tips hoe je zelf een stokpaard kan maken.

De andere ontbrekende tak van de paardensport komt later aan bod.

Maar nu eerst, lees, lach, bewonder en geniet:
Stokpaardrijden
Foto
Hoe maak je zelf een stokpaard?
Foto
Heb jij interessante informatie voor ons?  Of een leuk verhaaltje, of een mooie foto van een (bijzonder) onderdeel van de paardensport? Of misschien wel één die wij niet eens in het rijtje hebben staan?
Mail ons en wie weet publiceren wij het met een link naar uw of jouw website of Social Media !

Plezier met je paard!

3/23/2020

 
Foto
Anita Rozendaal-Baaij denkt vaak aan haar (verzorg)paarden. Maar ze denkt ook wel eens, of haar paard wel aan haar denkt. Wordt haar paard blij als zij haar ziet?

Een lesje eenvoudige dierethiek! En Anita kan het weten want zij deed de MBO-opleiding Paraveteniair en ging door een met HBO-studie Diergezondheidszorg en Management. In deze opleidingen komt Dierethiek en Dierwelzijn ruim aan bod.

Dat vinden wij bij PaardenColumns heel goed en wij zijn blij dat Anita het duidelijk uitlegt zonder zweverige taalgebruik.  Gewoon goed, leuk en leerzaam!

Dank Anita!
lees meer: Plezier!
Foto
Wil je meer over dit onderwerp weten?

In onze column: Dieren-apathie schreven wij al eens eerder over onze verbazing dat er mensen bestaan, die niet van dieren houden.

En in Verplicht genieten hebben we het niet alleen over het plezier dat je van je paard hebt, maar ook vaak zorgen, verdriet en stress. Hoe houdt je dat in balans?

Oh lief veulentje 2020, hoe gaan wij jou noemen?

3/21/2020

 
Foto

Veulennamen 2020,
regels en visies per stamboek

Nog even en het is weer zo ver: overal worden weer veulens geboren, of zijn misschien al geboren.  We zijn beperkt door het Corona virus en blijven allemaal zo veel mogelijk binnen of op ons erf. Maar de veulens hoeven niet binnen te blijven! Kom maar uit die dikke merriebuik en hinnik je moeder en het leven tegemoet!  (en de trotse eigenaar die net een traantje weg pinkt van emoties...)

Gelukkig kunnen we digitaal een hoop mee genieten met al die mooie momenten van paardenfokkers.

En nog een gelukje: jullie hoeven niet in de stamboekregels te duiken, want wij hebben het wederom dit jaar eens even allemaal op een rijtje gezet! 
Ga je fjordenveulentje alsjeblieft heen Quintenesse noemen of Qwisbus of Quintus, want het Fjordenpaarden stamboek slaat deze letter altijd over.
En, hele zinnen zijn leuk, maar het KWPN heeft het aantal letters beperkt tot 20 letterposities. Dus:  "Coronafreeworldtraveller" kan niet.
"Paardencolumnsfan" kan wel ;>))

Inge Spee heeft voor ons dit jaar het artikel ge-updated en aangevuld. Zij zit met spanning te wachten op haar veulentje dat geboren zal worden op de Schwarzwälder Fuchs Stoeterij die mooie foto's ter beschikking voor ons stelt.

Lees Inge haar verhaal in de serie: een magische droom.
Foto
Tot slot:

Heb jij passie voor een bijzonder ras, dat nog niet is vermeld in de lijst?  Laat van je horen. Of heb heb jij een fokkerij en wil je 'mee doen' door ons foto's te sturen van kersverse veulentjes? Doen!

Dan kunnen wij mooi binnen blijven en digitaal meegenieten van al het nieuwe leven.

Help, mijn paard is gevaarlijk!

3/19/2020

 

The chronicles of prinses sunny en prins pretje

Foto
Wat moet je nou toch met een staatsgevaarlijk paard?
Dat vragen mensen in de omgeving van Monique zich af. Maar Monique heeft een plan van aanpak bedacht om haar getraumatiseerde Tinker te gaan heropvoeden. En ze heeft niet alleen plan A, maar ook plan B en C.
Lees nu deel 4:
Deel 4:
Help, mijn paard is gevaarlijk!



Om maar meteen met de deur in huis te vallen , de weg naar Sunny haar hart is eten, heel veel eten! Dus gewapend met snoepjes in allerlei smaakjes ging ik beginnen aan het avontuur. Al gauw bleek dat biks ook prima was, zolang ze maar de kaken kon bewegen, dan kon ze ontspannen op haar manier en vond ze mij wel heel interessant. Daar ging ik dan, een voet in de box en eentje eruit want je weet niet wat ze doet natuurlijk. En zo langzamerhand kwam ze dichterbij en ja hoor, ik kon een stukje van haar manen aanraken en steeds iets verder.

Mijn prinses is overigens wel een ster in communicatie, als mevrouw iets niet wilt, dan schud ze nee met haar hoofd. Dat is nog eens superhandig. Zo kon ik haar grens respecteren en zij mij aangeven dat het wel genoeg was.

Na een week kon ik haar aaien op de hals ! Tranen met tuiten , trots gefilmd door mijn echtgenoot met het nodige liefdevolle commentaar dat ik niet moest huilen.  Ik kon niet meer stoppen , zo blij was ik .

Zo rustig aan kwam ik steeds een stukje dichterbij wel met de nodige snoepjes hoor want ze is een slimme tante.  Als ik iets goed doe bij mijn mens krijg ik iets lekkers dus ik doe heel erg mijn best.

Ja zo kan het ook, wel een verschil met mijn oh zo goede, door mij, opgevoede shetlander hoor. Als je hem niet snel genoeg een snoepje gaf, dan beet hij je in je vinger, verwend prinsje is hij wel.

Iedere dag zette ik mijn prins en prinses samen en dat ging me toch verbazingwekkend goed, nou ja wie had dat gedacht? Jaloezie was er wel een beetje, maar al gauw wisten ze dat ik twee handen had dus kon ze beide aaien.

Zo rond deze tijd kwamen ook de vragen van mensen, zo van wat moet je ermee?
Nou, niet opstappen en wegrijden in ieder geval, dat was wel duidelijk maar inderdaad , wat kan ik met haar? Daar komt snel antwoord op, veel sneller dan gedacht maar zo gaat alles zo'n beetje in ons leven.

Want ik heb geleerd een plan A te moeten hebben maar ook zeker een plan B en plan C. Als het niet linksom kan dan maar rechtsom, toch? Dat moet ook met een kind met ASS , niks wat je zou denken, net even anders en dat is me toch fantastisch!!

Dus ja, wat kan ik met prinses Sunny gaan doen?

Eventing 'gevlogt'

3/18/2020

 
Wat hebben Sophie, Kyra, Eventing en een Youtube Kanaal gemeen?
Foto
In een van de vorige blogs wezen wij op de nieuwe serie 'Centered Riding' van Elsa Boddéus.  Tevens vroegen wij of er paardenmensen zijn die een andere tak van de paardensport willen belichten.
Nou die zijn er. En hoé!

Kyra schrijft over Sophie die vlogt over Eventing. Kan je het nog vloggen? Ehh, volgen...?

Lees snel het uitstekende artikel van de 18-jarige Kyra Adema, die journalistiek talent toont van hoog niveau. Ruiters en amazones, noteer haar naam maar, want als Kyra over je schrijft mag je over je paard springen van geluk.

En Sophie Postma kan niet alleen goed 'eventing' rijden maar deelt dit met haar fans op een moderne manier. Zij heeft een eigen YouTube kanaal waarin zij goed beeldmateriaal combineert met een relaxte presentatie.

Wat een talenten !

Maar laten we de paarden niet vergeten! Want die doen het toch maar mooi EVENting ;>)
Foto

Eventing met Soofshorseriding

Jeugdliefde en een dubbel gebroken hart

3/16/2020

 

Een Magische droom

Foto
Inge wacht op een nog ongeboren merrieveulen van een Schwarzwälder Fuchs merrie. In Deel 1: van een Magische droom vertelde zij ons waarom een merrie van dit ras haar grote droom is.

Maar wat ging daar aan vooraf?  Heeft Inge ervaring met paarden? Heeft zij al eerder paarden gehad? Of waren het tot nu toe alleen maar dromen.

Inge verteld ons in Deel twee over haar jeugdliefde en een dubbel gebroken hart. Dat gevoel kennen vele paardenmensen, je hart breekt als je paard sterft of als je,  noodgedwongen,  jouw paard moet verkopen. Maar het leven gaat verder en de magische droom van Inge is lekker aan het groeien in een warme, veilige buik van een Schwarzwälder merrie!
Foto
Deel 2: Jeugdliefde en een dubbelgebroken hart
Deel 2:  Jeugdliefde en een dubbelgebroken hart

Ik heb veel geluk beleefd aan het omgaan met paarden en het rijden ervan. Rijden door de bossen gaf me dat ultieme vrijheidsgevoel, herken je dat? Wapperend met mijn haren door de wind één met het krachtige dier onder mij, echt heerlijk!

Op mijn 16de kreeg ik mijn eerste eigen paard. Ik had al paarden voor anderen gereden en ingereden en nu kreeg ik een paard dat echt van mij was. Ik heb veel geleerd van privé-lessen, dressuur en 4-tal wedstrijden rijden.

Helaas werd ik chronisch ziek op mijn 25ste. Op mijn 26ste besloot ik mijn lieve paard te verkopen omdat ik hem niet langer kon bieden wat hij nodig had. Dat deed zeer. Ik was verdrietig en besloot nooit  meer op een paard te stappen.

Op mijn 28ste begon het toch te kriebelen. Ik kon niet stoppen met iets dat mijn passie is.  Daarom ging ik tijdelijk een paardje van iemand af en toe bijrijden. Zij reed cross en ik zorgde voor ontspanning en rust. Dat ging, maar lang niet meer zo intensief als ik zou willen.

Toen dat stopte, zocht ik een ander paardje om te verzorgen, gewoon twee keer per week. Ik vond iemand met een prachtige Tinker. Het was voor het eerst dat ik kennismaakte met dit ras. Wat een mooi dier was dat. Zwart/wit bont, met superlange manen en 1.60 hoog. Hij had een ontzettend zacht karakter. Hij kon alleen 'licht' bereden worden door een chronische aandoening. Helaas bleek na een val, in glibberige modder van zijn paddock,  dat hij niet meer goed zou herstellen. Zijn klachten waren zo erg dat hij nu echt constant pijn hield. Uiteindelijk is hij geëuthanaseerd.

Zijn eigenaar en ik besloten  om samen uit te kijken naar een nieuwe Tinker. Zo konden we de kosten delen en werd ze van ons samen. Ik leerde veel over het ras en we vonden samen een prachtige merrie. Ze was zwart/wit bont, 1.57 hoog en had een robuuste uitstraling. Ook had ze een maanoog (blauw oog) aan de linkerkant. Haar naam was Chelsea. Ze was wat gehavend en mager, maar dat kwam wel goed. Na verloop van tijd bleek de mede eigenaar niet met de merrie overweg te kunnen en wilde haar verkopen. Ik kon het niet en kocht haar deel over.

Nu had ik dus weer een paard, alleen.
Ik stalde haar elders en zocht een bijrijder. Zelf kon ik haar anders niet voldoende beweging geven. Gelukkig is de Tinker een makkelijk paardje. Ze heeft wel graag de aandacht en nodige beweging.

Mijn jongens kregen via een kennis van school de kans een eigen shetlander uit te zoeken. Toen hadden we er dus twee!

In 2018 ben ik gescheiden. Nu moest ik mijn inmiddels prachtige, lieve, goedbewegende merrie met haar lange manen opgeven. Het brak mijn hart voor de tweede keer. Het voelde alsof ik werkelijk alles kwijtraakte wat me dierbaar was.

Mijn bijrijdster bood aan haar te kopen en bij hun thuis te zetten. De shetlander van mijn zoontjes mocht dan mee zodat, die niet weg hoefde. De jongens zijn nog erg aan haar gehecht. En ook kon ik zo mijn meisje blijven zien. Heel fijn is dat! Ben daar nog altijd dankbaar voor.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb ik een nieuwe partner. Echt een fantastische vent! Hij was ooit een koeienboer, maar heeft inmiddels alleen nog agrarische grond en de pony's van zijn dochter en kennissen lopen.

Het begon opnieuw te kriebelen....

Paardenfoto-manipulaties

3/14/2020

 
Foto
Wat is het verschil tussen een foto 'bewerken' en een foto 'manipuleren'? En wanneer is een fotomanipulatie 'kunst' of de boel belazeren?
Lees alles over paardenfoto-manipulaties;
Paardenfoto's als kunst!

Foto
Deze foto is gemaakt door Gerrit. Zijn profiel op Instagram toont zijn 'kunstwerken'.
@gert_portrait_and_photoedit

Zou jij ook wel zo 'n mooie edit of foto-manipulatie willen? Neem contact op via Instagram en wie weet kan Gerrit iets moois voor je maken. (Wat het kost, kun je beter met hem overleggen.)


Heb jij zelf een hele bijzondere bewerkte paardenfoto van iemand gekregen of zelf gemaakt?  Stuur die naar ons op en wie weet plaatsen wij die met jouw naam en link.

Foto

I like to move it!

3/9/2020

 
Foto

THE chronicles of prinses sunny en prins pretje

Monique zag en verloor haar hart aan een mooie Tinker merrie. Maar niet het makkelijkste paard op de wereld... en dat is zachtjes uitgedrukt. Mevrouw kan niet vervoerd worden. Wat doe je dan?
Monique vond een oplossing en de Tinker Sunny en Shetlander Pretje ontmoetten elkaar voor het eerst in een manegebak.  Was het liefde op het eerste gezicht en een hoop geknuffel of moest Pretje rennen voor zijn leven?
Deel 3:
I like to move it, move it!



Zoals ik de vorige keer al zei, wat moest ik doen met Pret? Nou eigenlijk heel simpel hoor, als de berg niet naar ( mozes komt dan gaat mozes maar naar de berg), nou ja die snappen jullie wel toch?
Gelukkig kon Pretje terecht bij de stal waar Sunny stond, dus dan maar alles regelen.  Dat is nog best een hele onderneming, zo weten wij paardenmensen maar al te goed.
Niet-paardenmensen denken vaak dat je je paardje ergens zo inschuift maar zonder eigen trailer is dat toch een dingetje. En dat ook nog rond de feestdagen, wie verzint dat?

Ik natuurlijk, maar gelukkig kon mijn vaste vervoerder.  Hop, Pret in de trailer en gaan, gelukkig is hij erg makkelijk in de omgang.  Hij denkt altijd, als mijn mens mee verhuisd is het mij wel goed.

De eerste ontmoeting tussen Pret en Sunny ging echter een stuk gemakkelijker dan de eerste ontmoeting tussen Sunny en mij.  Wat zijn paarden toch lekker down-to-Earth en wat houden we daar toch van. Ik had al twee weken geprobeerd om contact te maken met Sunny, dit in verband met een halster omdoen en ja hoor dat was gelukt, met hulp, net op die bewuste dag. 

Dus in plaats van de knappe Friese merrie mocht Pret de kar trekken ofwel de staatsgevaarlijke merrie lokken richting de bak. Weer recht zo die gaat en ja hoor, Pret moest wel even in de vierde versnelling want die korte beentjes gaan natuurlijk iets minder snel dan de grote Tinker-stappen, maar het ging perfect!

Die uitdaging was al gewonnen en daar waar andere mensen wel twee keer na zouden denken om hun staatsgevaarlijke paard met de knuffel-shetlander meteen bij elkaar in de bak te zetten zei ik: "gewoon doen dat zoeken ze zelf wel uit. "

Het was liefde op het eerste gezicht. 
Nou ja, onwennig liefde wel hoor, want je zag Sunny denken, waarom gilt niemand het uit? Waarom krijg ik geen pak slaag? En wie is toch die vrouw met tranen in haar ogen? Ik denk mijn mens, maar is dat dan ook zijn mens?

Nou joehoe dan maar, beentjes de lucht in en lekker spelen met die kleine Pretletter, want zo lossen paarden dat op en daarom hou ik daar zo van.  Ja, ik snap dat ik een risico heb genomen maar ik had het natuurlijk nooit gedaan als ik al niet twee weken Sunny had geobserveerd en mijn Pret niet zo goed kende.  Sinds die eerste dag noem ik ons ook de drie musketiers want zo voelt het ook, een voor allen allen voor een.  Ofwel een team, een taak!

Daarbij moet ik zeker mij lieftallig echtgenoot ook bij het team rekenen, want zonder hem was dit allemaal niet eens gebeurd, hij was degene die zei als iemand dit kan, dan ben jij het.

Nu begint het avontuur echt, ja nu moet ik maar hopen dat Pret het leuk heeft op de nieuwe stal want hij kent echt al die emoties ook die van jaloezie, dus ook daar ligt nog een uitdaging. 
En leuk hoor zo'n halster om bij Sunny maar echt in de buurt komen? Nou dat vond ze nog allemaal erg spannend, best eng zo'n mens...  al is het jouw mens. 

Wat denken jullie dat DE weg naar haar hart is?
<<Vorige

    NORMEN & PAARDEN

    Het leukste blog over paarden en pony's.
    Lees, lach, huil, geniet,
    huiver, wees kritisch
    en doe mee!

    Foto

    WIE ZIJN WIJ EN WAAROM DEZE BLOG?

    Foto
    Foto

    Categorieën:

    Alles
    Boekrecensies
    Fjorden Specifiek
    Gastblogs
    Gedichten
    Humor
    Inzicht
    JUNIOR
    Kado Tips!
    Kennis
    Lifestyle
    Oproepjes
    Promotie
    The Place To Be!
    Verdieping
    Zomerfeuilleton

    Foto

    Auteur:

    PaardenColumns wordt beheerd door Marga van der Vet.

    Foto

    Gastbloggers:

    Sanna van den Akker
    Elsa Boddéus
    Fenna de Boer
    Godart Bosmans
    Yvonne Daalhuyzen
    Yvonne Dijkstra
    Kim Dogger
    Renate Gaasbeek
    Ilona Greven-Lentz
    Sanne van Hooves
    Sanne Hubner
    Noortje de Kok
    Natasja Kroes
    Paula Kuitenbrouwer
    Britt Neijzen
    Edith Eri Louw
    Anita Rozendaal-Baaij
    Monique Schild Don
    Quirine Soer
    Inge Spee
    Hellen ter Weele
    Theresia
    Leuk! Ik wil ook bloggen!
    Foto
    Paarden Columns © 2022
    Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website.


    Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
    Foto
    De leukste en lekker leesbare boekrecensies! Ook paardenboeken komen aan bod. Hou je van lezen? Dan is Boekrecensiesblog (ook) jouw website !





    Archieven:

    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017


    IK ZOEK:

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.