PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
PAARDEN COLUMNS

Houten paard: Hektor!

4/23/2019

 
Foto
Wij worden vaak gemaild met vragen over ons paard: Hektor!
  • Is Hektor te koop?
  • Kunt u een Hektor voor onze kinderen maken?
  • Of heeft u de bouwtekeningen van Hektor?

De linken in het artikel over 'Een houten paard is goud waard' bleken alweer achterhaald en de bouwtekeningen zijn moeilijk te vinden op Internet. 
We hebben geprobeerd om de bouwtekeningen te mogen aanbieden op deze website, om linken naar bepaalde bedrijven te mogen plaatsen en om meer foto's te mogen plaatsen. Helaas is dat onmogelijk.  Hektor is in Duitsland geboren en in Duitsland is de regelgeving ten aanzien van Internet een béetje (ahum!) strenger dan in Nederland.  Het woordje 'delen' werd niet als positief ervaren.

Welnu, voor allen die graag een Hektor willen hebben hebben wij één gouden tip:

Bouwbeschrijvingen downloaden? Zoeken op:  Hektor das Holzpferd
of:
Bauanleitung Hektor Holzpferd

of:
Holzpferdshop

Of zijn dat drie tips? Hoe dan ook, de bouwtekeningen zijn makkelijk te vinden. Er zijn bovendien bedrijven die Hektor op bestelling maken en daarbij mag je wellicht ook nog de hoogte en kleur kiezen.
Voor deze bedrijven ga ik dus geen reclame maken (of doe ik dit nu toch?) en ik zou bij bestelling van een echte Hektor wél even aangeven dat u een Appaloosa wil of een Zebra.  Dan zijn ze wel even bezig om al die latjes te verven (gna, gna, gniffel).
Tenzij u dat dan weer moet betalen.... zucht.

Succes !  En wij zien graag foto's van uw Hektor's, want onze Hektor is helaas al een tijdje geleden heengegaan en wij missen hem nog steeds....

Op paas eieren lopen

4/19/2019

 
Foto
Wat hebben 'op eieren lopen' en 'van dik hout zaagt men planken' elkaar gemeen en wat hebben die gezegden met paarden te maken?  Heel veel.  Ze gaan beiden over werkwijzen of handelingen.

Met 'Van dik hout zaagt men planken' wordt bedoeld dat er hard wordt gewerkt, maar niet bepaald netjes en precies. Het kan ook betekenen dat iemand flink op zijn donder of zelfs een pak slaag krijgt. Het paard vaak in kwestie. Vaak. Helaas.

Op eieren lopen betekent het omgekeerde namelijk: héél voorzichtig te werk gaan.

Beiden  werkwijzen, methodes of manier van reageren, maken we vaak mee binnen de paardenwereld.  Niet één paard is dezelfde en ieder paard, of pony, heeft zijn of haar unieke karakter. En niet één paardenmens is hetzelfde.

De paarden eerst: de een is echt zo'n botte bul.  Je kent ze vast wel. Van die paarden die bij voorkeur op je tenen gaan staan of gewoon dwars door je heen lopen als ze toevallig nét de andere kant op willen, dan baasje van plan was.

Of nog erger: de combinatie van botte bul en angsthaas: dat zijn van die paarden die bovenop je springen als ze ergens van schrikken. "Helluuup, mamma", roepen ze en vervolgens springen ze in je armen.... althans dat denken ze.  Daar lig je dan, onder een groot paard en lieve woordjes helpen niet.  Een dikke schop, en het paard begrijpt de boodschap.  Opzij, sukkel,  ik wil wel een platte buik, maar geen plat hoofd, a.u.b.  Van dik hout zaagt men planken dus, zeg maar....

Soms is er ook zo'n paard waarbij je als baasje echt op eieren loopt.  Het paard heeft een flink trauma, vertrouwt mensen maar amper, of het is gewoon een bange poeperd vanaf het eerste moment dat ie werd geboren.  Zo'n veulen dat eeuwige achter de veilige kont van mams staat en zich amper durft te bewegen. Een rondje door de wei gaat nog nèt, maar dan moet moeders wel mee, want ohwee, dat hij of zij wordt geplaagd door de andere veulens.  "Mammmaaaaa, ze pesten me..." roept de bangepoeperd en helaas blijft die karaktereigenschap overheersen.  Met zulke paarden loop je vaak op eieren. Consequent zijn en zelfverzekerdheid uitstralen doet wonderen. Of misschien wel de aanpak van engelengeduld en continue baby-stapjes nemen. Hoe dan ook, een pak slaag geven zal niet werken. Van dik hout zaagt men planken heeft vaak een averechts effect.

Boeken vol zijn er al geschreven over hoe je met paarden omgaat. Maar geen paard en geen situatie (én geen baasje) is hetzelfde.
Eén ding staat wel als een huis: denk goed na over je eigen omgang met een paard. Tenslotte wil je een paard máken, en niet breken....
Columns/artikelen over die direct of indirect gaan over  'Van dik hout zaagt men planken' en 'op eieren lopen':

Cursus weerbaarheid
De hoefsmid met losse handjes
De gevaarlijke steen
Inzichten over de opvoeding van een paard
Nachtmerrie

Hoe werkt angst?

4/10/2019

 
Gastcolumn door Edith Eri Louw
Foto
Er staat een onbekende hooiwagen naast de bak. 13-jarige Joyce wil erlangs met haar pony Hero. Hero blijkt vandaag niet zo heldhaftig, hij blijft staan en snuift, met een lichte, verontruste ruttelende toon. “Stel je niet zo aan!” roept Joyce en geeft een ruk aan het halstertouw. Met een omtrekkende dansbeweging gaat Hero uiteindelijk langs de wagen. Joyce wordt boos omdat ze nu zelf een ruk aan haar arm krijgt.

Beiden komen gestresst aan in de stal. Ik heb dit zo eens aangekeken en besluit tot het doen van een experimentje. Ik zoek even in een donkere hoek van de stal, en ja, raak. Een dikke hooiwagen, dit keer de spin, kruipt langs de muur. Voorzichtig pak ik hem op en loop naar Joyce.
“Moet je kijken wat ik heb,” zeg ik, en open mijn hand. De hooiwagen trippelt over mijn palm, Joyce begint te gillen.
“Ieuwww, ga weg, hoe durf je dat!”

Ik doe een stapje achteruit, laat ondertussen de spin van mijn ene naar mijn andere hand lopen. “Als ik nou tegen jou zeg: ’Stel je niet zo aan’, wat zeg jij dan?”
Joyce is niet dom, en snapt het punt wat ik wil maken. Ze is ECHT bang voor spinnen, en vind het erg vervelend als ik zeg dat het aanstellerij is.

Spinnen, muizen, zelfs slangen: het doet mij niet zoveel. Maar vraag mij niet om over een lange tuibrug te fietsen. Alleen al bij de gedachte slaat de paniek toe. De meeste van dit soort angsten zijn weliswaar niet erg reëel – geen mens wordt aangevallen door een kruisspin of een woelmuis, en het aantal bruggen dat op jaarbasis zomaar ineenstorten in Nederland is ook miniem – maar wel heel echt voor de mensen die er bang voor zijn. En toch kom je zelden iemand tegen met een panische angst voor, pak ‘m beet, jonge katjes of keukenkrukjes (terwijl die laatste, volgens risico-analysten, aanmerkelijk gevaarlijker zijn dan de Erasmusbrug).

Angst is een basis-emotie, net als vreugde, verdriet, woede en liefde. Deze emoties zitten diep in ons brein, in een oud gedeelte, de amygdala. Dit deel van onze hersenen lijkt verrassend veel op dat van andere dieren. Ons voordeel als mens is, dat wij ook een goed ontwikkeld cognitief deel in ons hoofd hebben, de neo cortex. Deze hersenlaag ligt als het ware om het primitievere deel van ons brein heen. Hiermee kunnen we redeneren: die hangbrug mag er dan angstaanjagend uitzien, maar er rijden tientallen auto’s overheen, en dan zou het toch sterk zijn als hij nét instort als jij er met je fietsje overheen gaat.

En toch…
Toen ik Bibi noodgedwongen (want ja, trailerangst…) vanuit Brabant naar Noord-Holland reed, ontkwamen we niet aan het oversteken van de grote rivieren. Bij dit avontuur speelden angsten een belangrijke bijrol. Allereerst was er Bibi’s angst om de trailer in te gaan. Ik kon als mens beredeneren dat het een veilige, stabiele trailer was en de chauffeur heel kundig. Maar Bibi zag de benauwde ruimte en herinnerde zich eerdere onplezierige ervaringen. Haar “nee” was onverbiddelijk. En dus gingen we, na enige contemplatie, de 250 kilometer rijden. Bij de eerste oversteek over de Maas namen we het pontje van Ooijen. Ik had geen idee hoe Bibi hierop zou reageren; is een pontje niet vele malen enger dan een trailer? Niet volgens Bibi en IJslander Gormur, die ons met zijn ruiter Annika de hele weg begeleidden. Ze stapten er vrijwel zonder aarzelen op.

Waarom is een trailer zoveel enger dan een pont? Voor een paard is dat geen vraag, immers: een pont is open, je kunt om je heen kijken waar eventueel gevaar is en een trailer is een donker hol, waar misschien wel een roofdier in huist. Net zo logisch als dat onze angst voor slangen groter is dan die voor konijnen. En met zo’n hol hebben wij dan weer geen moeite. Het punt met angst is, dat het dwingend, overheersend en razendsnel is. Hoor je ineens een luide knal, dan staat binnen een seconde je hele lijf op scherp, en geeft een onmiddellijke vecht-, vlucht- of bevriesreactie. Pas als je gaat nadenken: hee, dat was geen criminele afrekening of juweliersoverval, maar een klapband of vuurwerk, zakt de angst weg. Paarden kunnen dat ook, maar minder goed dan wij.

De tweede oversteek was een beproeving voor mij. We moesten over de grote Prins Willem-Alexanderbrug bij Beneden-Leeuwen. Mijn hart klopte in mijn keel, ik begon te zweten. Het eerste stuk liep een vriendin een stukje voor Bibi en mij uit, en focuste ik mij volledig op haar. Niet naar beneden kijken. Niet naar beneden kijken. Maar toen zij terug ging naar de auto (de brug is zo’n anderhalve km lang) moesten we het alleen doen. Voor Bibi geen probleem, maar ik sprong van haar rug, overmeesterd door de dwaze angst dat ik door een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden van haar rug over de brugleuning geprojecteerd zou worden en in de diepte van de Waal zou storten. Ik keek naar de weg en telde mijn stappen. Bibi duwde gemoedelijk tegen me aan alsof ze wilde zeggen: hee joh, niks aan de hand. Stap voor stap, met klamme handen en bonkend hart, legde ik de laatste kilometer af. Kapot was ik, toen we eindelijk de overkant bereikten, plofte languit in het gras en kon alleen maar uitbrengen dat ik dit NOOIT meer zou doen. Gelukkig voor mij hoefde dat ook niet, aangezien we voor de derde oversteek weer een pontje hadden uitgezocht, waar Bibi en ik relaxed vooraan stonden met een stuk of vier auto’s achter ons, genietend van het kabbelende water van de Rijn. Geen vuiltje aan de lucht.

Wat deze oversteken duidelijk maakten, is dat angst heel diep zit, zowel bij de pony als bij mij. Daar stap je niet zomaar overheen, als paard niet, maar als mens met al je redenatievermogen ook niet. Het heeft mij geleerd angst echt serieus te nemen, maar ook dat het mogelijk is om het te overwinnen. Of in elk geval iets te doen ondanks het feit dat je ergens bang voor bent.

Hoe moet dat dan met die hooiwagens? Is het reëel om van je paard te eisen dat hij zich ‘niet aanstelt’ als er ineens een groot, nieuw voorwerp op zijn bekende terrein staat? Wie zegt het dat er geen leeuwen in zitten? Dat het ding niet ineens gaat rijden? En hoe help je Joyce van haar angst voor spinnen af? (Wat toch, als je een paardenhobby hebt, best lastig is). Er zijn heel wat therapie-vormen die zich met deze vraag bezig houden. Met gesprekstherapie bij mensen kun je een eind komen wanneer een bepaalde angst verband houdt met eerdere ervaringen of trauma’s. Bij paarden is dat uiteraard geen optie. Na een paar decennia psychologisch onderzoek is steeds duidelijker geworden dat praten niet genoeg is. Mensen die van hun fobiën afwillen (een angst wordt een fobie als deze onevenredig is en een obstakel gaat worden in je dagelijks leven) blijken keer op keer het meest te hebben aan het ervaren dat de angst niet in verhouding staat tot het gevaar. Oefenen dus. En natuurlijk vraag je Joyce niet meteen om in een bad met vogelspinnen te gaan zitten. En zeker zul je haar hier niet onder dreiging van geweld toe dwingen…

Toch gebeurt dat met paarden regelmatig. Menig gefrustreerd ruiter heeft geprobeerd een paard de trailer in te slaan en soms lukt dat ook nog. Maar daarmee los je de angst niet op. Je vervangt deze als het ware door een ergere angst: die voor pijn en voor mensen. Talloze trailerspecialisten zullen je kunnen vertellen dat er betere methodes zijn, waarbij je de angst van het paard verminderd en in het beste geval, wegneemt. Ook bij angsten van het slag “er staat ineens een vreemd voorwerp” gaat dit op. In plaats van je paard ongeduldig mee te trekken, kun je hem ook even de tijd geven om voor zichzelf te onderzoeken of het gevaar “echt” is. Loop je bijvoorbeeld rustig om die hooiwagen heen, geef je hem de kans op zijn eigen tijd te snuiven en de wagen te onderzoeken, dan verander je daadwerkelijk iets in zijn brein. Hij ervaart op deze manier dat zijn angst niet nodig is. Vooral wanneer je meedoet, en zelf ook interesse in het object toont, kun je hem helpen om dapperder te worden. Tip: gebruik een lange lijn en geef hem de ruimte. Zo trekt hij je, bij een plotselinge schrikreactie, niet onderuit. (en krijgt hij geen ruk aan zijn hoofd).

Begin met een foto van een spin, begin met een klein bruggetje. Zo werk je er langzaam naartoe dat ook die vogelspin, die trailer en die tuibrug uiteindelijk niet zo beangstigend meer zijn.
Meer info over Edith Eri Louw

Meer info over: Hoe ga je om met angst?

Terug op je paard, na heftig ongeluk.. hoe gaan we beginnen?

4/3/2019

 
Deel 1: Serie 'Yvonne & Hardwell'
Geschreven door: Yvonne Daalhuyzen
Foto
Ja leuk! Schrijven! Gelukkig kan ik nog schrijven. Het scheelde niet veel en ik was er niet meer.
Of ik alles weer kan? Nee, dat niet. Maar of ik er weer voor wil gaan? Ja absoluut!!

Laten we maar beginnen met schrijven. Want hoe leuk is het, als je kunt schrijven over alles wat met jouw passie te maken heeft ?
Meteen kruip ik achter mijn laptop en ga ik beginnen. Maar de eerste vraag doemt al op...
Waar moét ik eigenlijk  beginnen? Bij het begin? Maar wat is dan precies het begin?

Begin ik nu bij mijn verzorgpony (jaren geleden) want ja.. zo is het begonnen, of begin ik bij het einde, bij het nu? Paarden leven ook in het nu, dus dat is dan wel weer een goed idee. Maar heb ik dan wel een goed begin? 
Zie.. Het begint al goed… zucht

Laten we maar beginnen bij iets wat mijn wereld letterlijk op zijn kop  heeft gezet.
Bij mijn paard:
Daar stond hij dan in stal, met 1 andere hengst.
Mijn 4 jarige prins. Want zo ziet  hij eruit. Als een prins.
Ik was meteen verkocht.  Hij kon niks,  behalve je een mep geven als het hem niet beviel. 
Ja.... zo was ie.. en zo is hij nog steeds...

We leren elkaar kennen, we leren elkaar vertrouwen en ik rijd hem in. Alles ging van een leien dakje. En het enige wat ik wilde, is hem laten zien in de ring.  Want deze jongeman (inmiddels een prachtige ruin), die zou de show stelen! Man, wat was ik trots op hem.. 

En dan gebeurd er iets vreselijks .. Ik val eraf.
Of iets anders gezegd.. Hij werd boos…, heel boos en hij smijt mij eraf.
En dan, in een fractie van een seconde, wordt het donker en stil.

We zijn nu, na een herstelperiode van dik 1,5 jaar weer begonnen. 
Of nou ja.. begonnen...
Wanneer begin je eigenlijk weer met je paard?
Na het ongeluk ben ik eigenlijk  alléén nog maar met hem bezig geweest...
Wat is er precies gebeurd en wat is zijn reden geweest? Heeft hij pijn en zo ja, waar heeft hij pijn? Wat kan ik doen om hem te helpen? Hoe voelt hij zich op dit moment?
Zomaar even een ‘paar’ vragen die me bezig houden.
Als je alleen kunt  kijken  hoe je paard zich voelt als hij in de wei staat, ben je dan ook begonnen? 
Of ben je alleen begonnen als je de longeerlijn weer oppakt of als je weer gaat rijden?

Eigenlijk heb ik al een stil traject afgelegd, zonder echt fysiek met mijn paard bezig te zijn.
Het kon ook niet anders. Mijn wereld stond stil. Zijn wereld stond ook stil. En veel vragen stonden en staan eigenlijk nog steeds tussen ons in…
Is alles weg wat je samen had opgebouwd? Of moet je opnieuw  beginnen, ... en is het begin dan bij het vertrouwen?
Vertrouw ik hem en vertrouwd hij mij? Of een nog moeilijkere vraag: Vertrouw ik mezelf??

Of zullen we de vragen anders gaan stellen…: hoe sterk is de band tussen ons geworden? En is de band sterk genoeg om ook deze klap te boven te komen? Kunnen we het samen aan of is dit een regelrechte flop?
Welk stappenplan zouden we kunnen gaan volgen? Is er überhaupt een weg die vol geduld en respect met en naar elkaar bewandeld zou kunnen worden en zo ja.. hoe dan?
Hoe ziet het er fysiek voor mij uit? Zou ik dat nog aankunnen?
Lastige vragen die je alleen kunt beantwoorden door  het ‘gewoon’ weer te doen.
Dus ja... laten we maar beginnen....
Foto
Hardwell & Yvonne, door BenteFotografie

Paard en Content

4/1/2019

 
Foto
U heeft een website of een product dat aansluit bij de paardenwereld. In deze moderne digitale tijd is internet dé manier om contact te leggen met de specifieke doelgroep. U heeft dus teksten nodig.
​
​Teksten = blogs, columns of artikelen 
​

Content genereren
Teksten schrijven is op zich niet zo moeilijk. Maar goede teksten schrijven is een vak.
​Een goede tekst is een tekst die door de lezer wordt gewaardeerd én door Google wordt gezien door Google.  Hoe meer goede teksten hoe hoger de website in de scores van Google (of andere vindmachines) komt.


​blogs, columns of artikelen = CONTENT

Goede content
Goede content zijn teksten die worden gelezen en SEO (= search engine optimalisation) bevatten. Bepaalde woorden die worden ' gespot' door Google. Bepaalde vragen, trefwoorden en unieke inhoud. 
Wij weten exact hoe je het beste uit teksten kan halen. Content genereren is belangrijk. Maar nog belangrijker is het idee dat teksten uniek zijn en worden gelezen.

Paard en Content
Iedereen kan wel over zijn of haar liefde voor paarden schrijven maar niet iedereen heeft hier tijd voor. De meeste paardenmensen zitten liever op de rug van een paard (en terecht!), zijn druk bezig met de verzorging of zijn op een andere manier met paarden bezig. Achter de computer zitten en denken over teksten? pffff..... liever niet.

Content-specialisten op maat
Maar wie verzorgt dan de website of extra product-promotie? 
Alles dan maar uitbesteden aan derden?
Zijn deze bedrijven of content-specialisten wel bekend met de paardenwereld?
​Weten ze wel het verschil tussen een shetlander en een KWPN-er?

U kunt uw buurmeisje wel vragen om teksten te schrijven. Maar schrijft zij wel foutloos Nederlands? En zijn de artikelen, blogs of nieuwtjes wel leuk om te lezen?

Kwaliteit en kwantiteit
Beter is het om dit aan ons uit te besteden. "Ons" is Edith Louw, Marga Kuitenbrouwer-van der Vet, Marloes Nijland en Sanna van den Akker.
Wij zorgen voor kwaliteitscontent en continuïteit.  Excellente content, elke keer weer, waar over is nagedacht, welke goed scoort qua SEO en welke exact past binnen de paardenwereld of specifieke tak van de sport. Of ras, of zelfs 'visie'. 

De insteek zal altijd positief zijn. Op verhitte discussies of anonieme scheldpartijen zit tenslotte niemand te wachten. U denkt, wij schrijven, de lezer geniet, de Search Engines zoals Google genieten mee, en uw paard profiteert!

CONTENT SCHRIJVEN !
Foto
Edith Eri Louw
Foto
Marga Kuitenbrouwer-van der Vet
Foto
Marloes Nijland
Foto
Sanna van den Akker, Foto: Henk Boudewijns

    NORMEN & PAARDEN

    Het leukste blog over paarden en pony's.
    Lees, lach, huil, geniet,
    huiver, wees kritisch
    en doe mee!

    Foto

    WIE ZIJN WIJ EN WAAROM DEZE BLOG?

    Foto
    GRATIS E-BOOK FJORDEN HEBBEN HUMOR

    Categorieën:

    Alles
    Boekrecensies
    Fjorden Specifiek
    Gastblogs
    Gedichten
    Humor
    Inzicht
    JUNIOR
    Kado Tips!
    Kennis
    Lifestyle
    Oproepjes
    Promotie
    The Place To Be!
    Verdieping
    Zomerfeuilleton

    Foto
    Foto

    Auteur:

    PaardenColumns wordt beheerd door Marga van der Vet.

    Leuk! Ik wil ook bloggen!
    Foto
    Paarden Columns © 2022
    Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website.


    Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
    Afbeelding
    Actueel nieuws over paarden, paardensport en paardenmensen, via korte verslaggeving en uitgebreide interviews, over springen en dressuur.
    Foto
    De leukste en lekker leesbare boekrecensies! Ook paardenboeken komen aan bod. Hou je van lezen? Dan is Boekrecensiesblog (ook) jouw website !





    Archieven:

    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017


    IK ZOEK:

Powered by Create your own unique website with customizable templates.