Gastblog door: Edwin Stok
Rhesus - een invalshoek van een leek De spaarzame artikelen op internet over Rhesus bij paarden ontroerde me. Je kinderen en kleinkinderen zullen zich maar verheugd hebben op de geboorte van een veulen, en als het veulen er eenmaal is sterft het binnen enkele dagen door wat we tegenwoordig Rhesus noemen. De websites die er inhoudelijk over schrijven, zoals PaardenColumns.com, vertellen gelukkig hoe je het herkent en hoe je er mee om moet gaan (als je het op tijd in de gaten hebt). Zeer leerzaam en helder uitgelegd. Maar voor je jeugdige kinderen of kleinkinderen blijft het een griezelig moment dat je ze eigenlijk niet wil laten meemaken. Laat ik het dan toch maar eens opschrijven, hoewel ik het nog nauwelijks hardop durf te zeggen: Het gaat goed met Zoë!
Eigenlijk viel het al heel snel op na de heftige koliek. Zoë had helemaal geen last meer van haar voeten of van haar buik. Ze was vrolijk en alert. Het enige wat ik erop kon aanmerken was dat ze erg veel jeuk had van de stress of medicijnen die ze gehad had. Niks te klagen dus. Wanneer je boos bent op je paard, is het van groot belang om rustig te blijven. In plaats van je emoties te uiten, zijn er effectievere manieren om met de situatie om te gaan.
In deze blog: wat te doen als je boos bent. En ook: waarom werkt een straf voor een paard zo anders als die voor een hond. Junior serie: Fjorbert van de Fjordenburg (met uitleg moeilijke woorden!) Op Fjordenburg, waar de fjordenpaarden altijd vrolijk door de groene weiden dartelden en de zon hun vacht deed glinsteren als goud, woonde een jonge fjordenpony genaamd Fjorbert.
Op een stralende dag, toen Fjorbert een jaarling was geworden, gebeurde er iets belangrijks in zijn leven - hij werd gecastreerd en veranderde in een jonge ruin. Heb je je ooit afgevraagd wie er eerst de weg naar ons hart heeft gevonden, de speelse hond of het indrukwekkende paard? Laten we eens teruggaan in de tijd, naar de dagen van berenvellen en sabeltandtijgers, om deze vrolijke vraag te beantwoorden.
Je hebt er vast wel van gehoord; AI (=Artificial Intelligence) of Kunstmatige Intelligentie (géén KI dus zoals kunstmatige inseminatie) en tekstrobots zoals ChatGPT en vele anderen. Ze weten al héél veel en maken zo mooie teksten voor je. Maar klopt alles wel? En hoeveel weten ze al over paarden?
Tien vragen en tien antwoorden in deze blog, zodat jij je conclusies kunt trekken. Als je de zorg voor een paard serieus neemt, weet je dat routine en bioritme geen loze woorden zijn. Het zijn cruciale elementen in het welzijn van je vierbenige vriend.
Dus laten we zonder poespas en opsmuk in de nuchtere wereld van het paardenleven duiken en ontdekken waarom deze aspecten zo belangrijk zijn. Junior serie: Fjorbert van de Fjordenburg (met uitleg moeilijke woorden!) Kennen jullie de vader van Fjordbert al? Vast wel, want Fjordero is een beroemde dekhengst. Hij is niet zomaar een gewone hengst; hij is een legende binnen het Stamboek vanwege zijn indrukwekkende uiterlijk en zijn heldhaftige daden.
Weer zo'n leuk boek! Deze is echt super. Het verhaal gaat over Nea en Vlinder, twee dikke vriendinnen op de manege. Maar op en dag doen ze iets dat niet zo'n slim idee was. Hoe loopt dat af? Ook lees je veel over de verzorging van paarden en het gewone leven van Nea en Vlinder. En Tess natuurlijk, want een 'Tess' is er op ieder manege, zo'n kapsones pestkop... brrrr....
Onder deze knop vind je de hele recensie om te lezen, maar nóg beter natuurlijk: lees het boek! Of zet op je verlanglijstje voor de komende feestdagen.
In mijn rechterhand heb ik een takkenzaag, in mijn linkerhand een snoeischaar. Terwijl ik een tak afzaag, houd ik met mijn voorhoofd mijn ezeltje Maria op afstand. Ze wil er bovenop staan. Ze wil hebben wat ik heb. Ze denkt altijd dat ik eten aan het genereren ben. Ze wil de takkenzaag. En de snoeischaar. Ze wil alles.
|
Categorieën:
Alles
|