PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: het echte leven van een groom
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: The Horse Girl
    • Serie: het echte leven van een groom
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
PAARDEN COLUMNS

CAO Paardensport: een conclusie?

10/29/2022

 
Gastblog*: Sanne Hubner
Afbeelding
En ja, de titel bevat een vraagteken. Want valt er eigenlijk wel een conclusie te trekken als uit de vorige columns blijkt dat er nog zo veel verdeeldheid is? Alleen al over wie zich er hard voor gaat maken, en ook vooral hoe. Zoals in mijn vorige columns te lezen is heb ik getracht verschillende partijen aan het woord te brengen over hun bevindingen over een CAO. Zo hebben we de voor en tegens naast elkaar kunnen leggen. Wat vooral opvalt is dat ze eigenlijk allemaal wel voor een CAO zijn, of iets wat hierop lijkt. In deze column breng ik graag de verschillen en overeenkomsten aan bod.
Afbeelding
De eerste partij die aan het woord kwam was de FNV, die zich hardmaakt voor zijn leden gaf aan dat ze graag een cao zien voor de paardensport, zoals ze dat eigenlijk voor elke branche graag zouden willen. Maar ze hebben ook aangegeven dat het dan voort moet komen uit de leden zelf. De FNV wil best de woordvoerder zijn, maar heeft de input van de leden nodig.  

Een vraag die ik alle partijen heb gesteld is de volgende: 
Welke obstakels staan er volgens u momenteel in de weg om een CAO Paardensport (op korte termijn) te realiseren?

Werkgevers hebben er geen belang bij. En werknemers zijn niet georganiseerd via de vakbond. Als er niet van hogerhand (de overheid) dwang komt, zullen de werkgevers niet in beweging komen en voor problemen als personeelstekorten op zoek gaan naar andere oplossingen (arbeidsmigranten, kennismigranten, stagiaires etc.).- 
Zoals de FNV aangeeft heeft het vooral te maken met de weerstand van de werkgevers. 

Opvallend is dat Bianca Schoenmakers een overeenkomend antwoord heeft. 

Welke obstakels staan er volgens u momenteel in de weg om een CAO hippische sector te realiseren? 

Bianca; De sector zelf vooral. 6 daagse werkweek waarin 50/80 uur gemaakt wordt en voor 40 uur betaald wordt is zo normaal, dat werkgevers een CAO niet echt zullen zien zitten. Het zal ze echt opgedragen moeten worden en dan zal er ook controle en handhaving plaats moeten vinden. 
Er zijn binnen het hippische vak ook veel te veel werknemers die zo van het vak houden dat ze de dingen voor lief nemen en niet moeilijk zullen doen over regels die niet nageleefd worden, omdat ze bang zijn hun geliefde baan te verliezen. 

Afbeelding
Bianca Schoenmakers
De FNRS heeft hier dan weer een ander beeld bij en kijkt er vanuit de werkgever naar. Want zoals Haike zegt; “Ook is het de vraag of paardrijden dan nog wel toegankelijk blijf voor het grote publiek”. 

Iets wat we de afgelopen tijd natuurlijk hebben gemerkt is de aanzwellende inflatie. Ook de hippische sector blijft niet achter, alles wordt duurder; hooi, stro, de paarden zelf, om nog maar te zwijgen over de huidige energie en gasprijzen. 

Welke obstakels zijn er volgens u momenteel om een hippische cao tot stand te brengen?

Haike; De hippische branche is een beetje het verhaal van de kip en het ei. Het is dan ook de vraag wat kun je je veroorloven als branche? 
Wanneer we een klassieke cao afsluiten dan is het de vraag hoeveel de prijzen zouden moeten stijgen om dit te kunnen betalen. Ook is het de vraag of paardrijden dan nog wel toegankelijk blijft voor het grote publiek.

Afbeelding
FNRS is initiatiefnemer van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), ruim 6000 ondernemers in 18 verschillende sporten zijn hierbij aangesloten. Dit is ook een prima plek om met elkaar de voor- en nadelen van een cao te bespreken.  Niet iedereen met een bestaande cao is daar ook tevreden mee en niet iedere branche in de sport is met elkaar te vergelijken.

Ondanks de gelijkenissen is het nog steeds onduidelijk wie dan “de aangewezen” partij is ie cao zou kunnen realiseren. Bij rondvraag zijn er veel mensen die het graag “binnen de sector” houden. Het is immers een bijzondere sector, want ondanks dat een cao verbetering zou brengen zijn er heel veel mensen die het werk met zo veel liefde en passie doen dat ze liever blijven met slechte arbeidsvoorwaarden dan een beroep wat ze niet leuk vinden. Een vakbond spreekt ze wel aan, maar het lidmaatschap meestal niet. Waarom moet ik ergens voor betalen als ik alleen maar verbetering in mijn sector wil?

Wat bedoel je precies met als er voldoende leden zijn? 

Leden zorgen voor naleving van de cao. Omdat een vakbond de cao ondertekent mogen haar leden wijzen op het niet naleven van de cao. Zij zijn dus de inspectie. De FNV kan namens een lid, of vaak namens meerdere leden, een rechtszaak aanspannen. Onze leden genieten dan ook het voordeel van de uitkomst van die rechtszaak. Het kan dan bv zijn dat wat de rechter besluit, alleen voor leden geldt en niet voor de niet-leden. Hoe meer leden er zijn, hoe meer de werkgever de druk voelt zich aan de wet (de cao) te houden. Daar waar nu de arbeidsinspectie soms ver weg is of lijkt, zijn de medewerkers die vakbondslid zijn natuurlijk dichtbij.

Ook werd de vraag aan de FNRS gesteld. De FNRS is een organisatie voor de werkgever en niet per se voor de werknemer. Maar ze zijn wel bezig om aan de werkgevers duidelijk te maken dat als ze op deze voet doorgaan; Hard voor weinig, nooit chagrijnig, ze dan ook niet het personeel gaan krijgen of gaan vinden voor korte of langere termijn. 

Hoe denkt u dat er dan verbetering zou kunnen komen? 

Haike; Er wordt een onderzoek gedaan door de FNRS, naar mensen die een hippische opleiding volgen. Momenteel wordt dit onderzoek uitgevoerd bij van Hal Larenstein en Aeres groep om te zien waar de mensen in opleiding voor gaan. Zodat er een idee is wat deze mensen gaan doen en wat ze van belang achten voor hun toekomst. De huidige generatie is volgens werkgevers vaak niet geschikt voor de hippische branche. Maar het is heel makkelijk om het af te schuiven op de toekomstige werknemers als je zelf niet openstaat voor verbetering. Het is dus ook vooral in de spiegel kijken, vooral ondernemers kunnen ontwikkelen in de professionaliteit en ook hoe er met jonge mensen omgegaan moet worden. 

Als je mensen wilt behouden zal je daar moeite voor moeten doen. Zo zijn er ook veel mensen die de paarden business verlaten omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om erin te blijven werken. En dat kan je deze mensen niet kwalijk nemen. Daar moeten we wat aan doen en de branche moet in de spiegel kijken. 


Afbeelding
Bianca Schoenmaker en Haike Blauw zitten wat dat betreft meer op 1 lijn. Zij zijn ook van mening dat het begint bij de werkgever. Alleen is dat natuurlijk een grotere vis om op te jagen dan de visjes in de werknemerspoel. Want die werkgevers, wat verwachten zij van hun personeel? En is dat hedendaags nog wel reëel? 

Kijkend naar de situatie voor de huidige en toekomstige werknemers en werkgevers, welke tip zou u ze, als u kijkt naar uw eigen ervaringen, mee willen geven?

Bianca; Als je goede mensen wilt houden, laat je waardering aan ze blijken. Wanneer je structureel onderbetaald, zullen alle goede, verantwoordelijke en hardwerkende personeelsleden verdwijnen naar andere sectoren.

Al met al zal het vooral een uitdaging worden om een cao te creëren laat staan deze door te voeren. Een uitdaging waar, zo blijkt, de paardensector nog niet klaar voor is. Wat wel opvalt is dat op veel plaatsen het motto; Hard voor weinig, nooit chagrijnig, terugkomt. Veel medewerkers missen waardering. En gelukkig is het niet overal hetzelfde, maar toch wil ik graag benadrukken hoe belangrijk die waardering is. 

Op het internationale toneel wordt al wel meer waardering getoond voor de grooms. Op grote events worden ook de grooms weergeven op de grote schermen in de piste. Het is dus niet meer alleen de ruiter en het paard die worden “voorgesteld” maar ook de groom. Die erkenning voor de groom die achter de schermen alles geeft om het paard in topconditie te houden voor de ruiter, is al een hele stap. Veel grooms zijn er heel blij mee. Het zou natuurlijk mooi zijn als dit als voorbeeld wordt meegenomen naar de nationale concoursen. En ook achterblijft op de stallen waar deze worden georganiseerd. Om het personeel een keer in het zonnetje te zetten. Om in elk geval het algehele gebrek aan waardering in de sector een beetje minder te maken. 

De hele serie CAO Paardensport
Afbeelding
* = Geschreven teksten worden standaard beschermd door het auteursrecht. Zonder toestemming van de auteur mag een tekst niet zomaar worden overgenomen voor gebruik door een ander. Wilt u een tekst geschreven door een ander kopiëren dan dient u de schrijver van de tekst te benaderen en toestemming te vragen.

Opmerkingen zijn gesloten.

    NORMEN & PAARDEN

    Het leukste blog over paarden en pony's.
    Lees, lach, huil, geniet,
    huiver, wees kritisch
    en doe mee!

    Foto

    WIE ZIJN WIJ EN WAAROM DEZE BLOG?

    Auteur:

    PaardenColumns wordt beheerd door Marga van der Vet.

    Foto
    GRATIS E-BOOK FJORDEN HEBBEN HUMOR
    DierDier

    Categorieën:

    Alles
    Boekrecensies
    Fjorden Specifiek
    Gastblogs
    Gedichten
    Humor
    Inzicht
    JUNIOR
    Kado Tips!
    Kennis
    Lifestyle
    Oproepjes
    Promotie
    The Place To Be!
    Verdieping
    Zomerfeuilleton

    Foto
    Ik wil ook schrijven!
    Foto
    Paarden Columns © 2023
    Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website.


    Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
    Foto
    De leukste en lekker leesbare boekrecensies! Ook paardenboeken komen aan bod. Hou je van lezen? Dan is Boekrecensiesblog (ook) jouw website !





    Archieven:

    Maart 2023
    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017


    IK ZOEK:

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.