PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: Club Maria
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie: Op naar de top!
    • Serie: Project Claudia
    • Serie: Club Maria
    • Serie: CAO Paardensport
    • Serie: Een puber koopt een paard
    • Serie: Rhesusveulen S.O.S.
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
PAARDEN COLUMNS

Het echte leven van een groom

7/2/2023

 
Serie:  het echte leven van een groom
Afbeelding
Deze serie is een ode aan alle grooms.  Liza beschrijft hoe zij als paardenmeisje een professional werd in de paardenwereld.

Deel 4: Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.
Werk
Tja, dan heb je een diploma MBO-4 Paardensport. Specifiek gezegd ben je een ‘Manager Paardenhouderij’. Vers van de pers, je bent erover uit wat je ‘voorkeur’ is binnen de paardensector en de banen liggen voor het oprapen. Want je bent jong, niet heel duur, en je hebt een bepaalde drive om een carrière voor jezelf te bouwen.

En dat is waar het spannend wordt. Want het kan dan twee kanten op gaan; je treft de allerbeste werkgever die je maar kon wensen in de sector, of totaal het tegenovergestelde. En goh, wat heb ik beide kanten van de medaille gezien. Wat wel belangrijk is als kleine tip om te onthouden, met wat voor drama je ooit ergens bent vertrokken of misschien wel bent weggestuurd;
Hou de eer aan jezelf. De paardenwereld is een kleine wereld, ook op internationaal niveau. Een “smetje” achter je naam, omdat je ergens stampij hebt staan maken, krijg je gauw. Maar die weer laten verdwijnen is veel moeilijker. 

Goed
Positief, laten we daarmee beginnen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het salaris binnen de paardensector heel wisselend is. Zoals sommige van jullie wellicht al weten. Bij de ene is het een vetpot en bij de ander het minimumloon. Ik moet eerlijk zeggen dat het geld nooit een drijfveer voor mij is geweest om ergens te werken of juist niet. Ik wist immers waar ik aan begon toen ik naar Deurne ging. Wat voor mij altijd heel belangrijk is, is de sfeer, werkdruk en het team waar je in terecht komt. En goh, wat heb ik op leuke plekken gewerkt. 

Allemaal verschillende functies; stalmedewerker, wedstrijdgroom, thuisgroom en stalruiter. Maar met een leuk en gezellig team sleep je elkaar ook door de mindere of langere dagen heen. Zeker als het aankomt op het internationale niveau, en je bent aangewezen op je wedstrijdgroom. Met wie je dagelijks nauw samenwerkt en met wie je echt een team moet kunnen vormen. 

Er zijn een paar stallen waar ik aan terugdenk waar ik dat echt heb mogen ervaren. Die stallen en die collega’s koester ik echt. En ondanks dat er ergens een punt komt dat ieder weer zijn eigen weg gaat in de opbouw van zijn of haar carrière, blijft er toch altijd een connectie of soms zelfs een vriendschap over.
Afbeelding
Slecht
Je bent slechts een paar extra handjes en je wordt voor het minimumloon voor dag en dauw uit je bed gebeld. 
De zovele loze beloftes; Natuurlijk mag je ook op wedstrijd, Bij ons hoef je niet in het weekend te komen, Jazeker krijg je na 6 maanden een vaste aanstelling. 

We weten allemaal dat het fysiek hard werken is. Maar soms is het ook mentaal hard. Als je drie weken aaneengesloten van 07:00 tot 22:00 klaarstaat om je van je beste kant te laten zien, dan na drie maanden instort, omdat je fysiek toch enigszins oververmoeid bent, is het best wel cru om te horen dat er voor jou nog tien andere zijn. Je wordt hartelijk bedankt, pakt je spullen en kunt vertrekken. 

Het beste advies wat ik ooit kreeg; Zorg dat je alle “beloftes” en afspraken vastlegt. Ga niet zwartwerken, ook al is het makkelijk verdiend. Niet alleen ben je dan onverzekerd, maar je staat ook zo weer buiten als ze klaar met je zijn. 

Daarnaast (zoals ik al eerder zei) is de paardensport een kleine wereld. Ik spreek altijd met mijzelf af dat er een vertrouwensclausule is. Wat ik bij een stal of werkgever zie en meemaak, hou ik voor mijzelf. (Tegenwoordig zijn er veel stallen die dit ook opnemen in de arbeidsovereenkomst). Als je hard aan de weg aan het timmeren bent is het wel zo fijn dat je zeker weet dat er niemand is die voor problemen kan zorgen. 

Het werk
Want daar gaat deze serie natuurlijk over. Blijf openminded en pas jezelf aan. Daarmee kun je het verste komen in de groomingbranche. Want dat is immers wat er van je verwacht wordt. Zeker als je als wedstrijdgroom aan de gang wilt. De flexibiliteit met betrekking tot beschikbaarheid is het allerbelangrijkste. Hou er rekening mee dat je sociale leven op een laag pitje komt te staan, tenzij je een sociaal leven opbouwt met andere grooms. Dan kom je elkaar op de wedstrijden natuurlijk weer tegen, wat altijd erg gezellig is.

Je bent als wedstrijdgroom veel onderweg, als je voor een ruiter of amazone werkt die voornamelijk nationaal rijdt, zul je de weekenden op concoursen doorbrengen. Ambieer je het om de internationale ruiters of amazones te ondersteunen, dan ben je soms wel weken of maanden van huis. Denk bijvoorbeeld aan de Sunshine Tour in Spanje, of de Longiness Global Champions Tour wereldwijd. 


Waar begin je dan?
Ik ben eerst van start gegaan als wedstrijdgroom. Daar was op het moment dat ik van school af kwam de meeste vraag naar. Ik begon te groomen voor ruiters op nationaal niveau en ben vanaf daar doorgegroeid naar de internationale wedstrijden. 

Bij de internationale wedstrijden wordt wel heel veel meer van je verwacht dan nationaal. Meestal ben je met een aantal paarden voor een aantal weken weg. Je draagt op de concourslocatie zorg voor de paarden die mee zijn. Oftewel, jouw volledige verantwoordelijkheid. Als je mazzel hebt doe je het met iemand samen, die al wat meer ervaring heeft. Zo niet, hoop ik dat je ruiter of amazone je opleidt om de paarden in zo goed mogelijke conditie te houden naar hun wensen. 

Onthoudt vooral goed dat, ook al heb je in de boeken gelezen dat die ene manier van poetsen beter is dan wat de ruiter of amazone van je vraagt, zij net zo graag als jij willen dat de paarden in topconditie zijn. Ook zij voelen een bepaalde druk van jullie werkgever om met een lintje en prijzengeld weer terug op stal te komen. 

Probeer een team te zijn, maar laat niet over je heen lopen. Samen bereik je immers meer, en hoe minder drama des te beter de resultaten. Maar er is niks mis met ontdekken waar je sterke punten liggen, en ook waar je voor jezelf de meeste voldoening uithaalt. Soms is het een hele fijne werkomgeving en goede werkgever maar komt je carrière een beetje stil te liggen.

Dan is het de vraag; Wil ik hier altijd blijven, of wil ik ook nog ontdekken wat de paardensport nog meer te bieden heeft? 

Lees hier de hele serie:
Het echte leven van een groom
Afbeelding

Opmerkingen zijn gesloten.

    NORMEN & PAARDEN

    Het leukste blog over paarden en pony's.
    Lees, lach, geniet,
    huiver, wees kritisch
    en doe mee!

    Afbeelding
    Marga van der Vet, Content creator

    boekrecensiesblog
    sewingchanelstyle
    paardencolumns
    modelportfolio

    Foto
    GRATIS E-BOOK FJORDEN HEBBEN HUMOR

    Categorieën:

    Alles
    Boeken & Films
    Fjorden Specifiek
    Gastblogs
    Gedichten
    Humor
    Inzicht
    JUNIOR
    Kado Tips!
    Kennis
    Lifestyle
    Oproepjes
    Promotie
    The Place To Be!
    Verdieping
    Zomerfeuilleton

    Ik wil ook schrijven!
    Foto

    Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!


    IK ZOEK:


    Archieven:

    September 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Mei 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017

    Paarden Columns © 2023
    Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website.

    Foto
    De leukste en lekker leesbare boekrecensies! Ook paardenboeken komen aan bod. Hou je van lezen? Dan is Boekrecensiesblog (ook) jouw website !
Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.