Het boek 'Tussen je oren, onder je cap' is geschreven door Afke Teunen en als we het dan toch over zintuigen hebben: het is een eye-opener!
Eindelijk eens een boek dat realistisch is, jouw ware gevoelens goed verwoordt en oplossingen biedt die haalbaar zijn.
Het boek
Het boek heeft als subtitel: 'Ruiterpsyche' en dat is precies waar het allemaal om gaat. Maar dat had je natuurlijk al uit de titel gehaald: tussen je oren en onder je cap. 'Het zit allemaal tussen je oren' is een vaag begrip maar iedereen weet wél meteen waarom het gaat. Het gaat over wat er allemaal in jouw hoofd omgaat, over jouw gevoelens of die nu realistisch zijn of niet. De volgende hoofdstukken worden besproken;
We bespreken ze één voor één. Tussen je oren Het eerste hoofdstuk gaat vooral over hoe onze hersenen werken en die van een paard. Een paard is een ander schepsel en denkt anders dan de mens. Wat is antropomorfisme? Dit is iets wat héél veel in de paardenwereld gebeurt: namelijk het toeschrijven van menselijke eigenschappen en waardeoordelen aan een niet-menselijk wezen. Ons paard dus. Kan dat kwaad? Afke legt de voor- en nadelen uit en geeft vele voorbeelden. Emoties Emoties begint met een onderwerp dat vaak langskomt in de paardenwereld: Hoe ga je om met angst? Hier krijgen we namelijk altijd mee te maken. Het paard is een groot dier en natuurlijk kan het wel eens grondig misgaan waardoor angstige situaties ontstaan. Hoe ga je hiermee om? Afke geeft overzichtelijke antwoorden en suggesties. Hierna gaat het verder over luiheid, vermoeidheid, perfectionisme, jaloezie, verdriet en verlies, control freakiness, motivatie, zelfvertrouwen en via verandering naar verbetering. Iedere emotie is uitgebreid uitgewerkt, de voorbeelden zijn zeer herkenbaar en de oplossingen en suggesties zijn haalbaar. Werk aan de winkel! Want vroeg of laat lopen we allemaal tegen emoties aan, waar je maar beter niet te lang mee blijft doorlopen.
Sportpsychologie
Deel 3 van het boek is niet alleen bedoeld voor ruiters die overstromen van ambities of op naar de top zijn. Het zijn hier toch ook weer universele gevoelens en ook al gaan duiken we hier een stuk dieper in de stof: het is een leerzaam hoofdstuk en kan je ook helpen als je kleine stapjes in jouw (paarden-)leven wilt nemen. Vooral het hoofdstuk over persoonlijkheden van ruiters en paarden is interessant. Want wat maakt een goede match? Wanneer past een paard goed bij jou en wanneer pas jij goed bij een paard? Dit heeft alles te maken met karaktereigenschappen. De een kan goed omgaan met een zelfverzekerd paard, de andere heeft liever een ruwe bolster, blanke pit. Hebben we dan eindelijk de ideale combinatie tussen paard en ruiter, maar hoe zit het met de instructeur? Zonder goede coach, geen successen. Maar wanneer past een coach bij jou en waar moet je op letten? Tot slot gaat Deel 3 ook nog over doelen stellen, wedstrijdbegeleiding en hoe ga je om met verlies? In dit laatste is Afke een expert. Is dit een compliment? Nou en of. Bij winnen hoort verliezen en het laatste is vaak lastig. Maar hoe jij hiermee omgaat, bepaalt uiteindelijk jouw succes.
Ruiters en anderen
En dan nu weer, deel 4, een hoofdstuk dat essentieel is voor jouw paarden-plezier. Je bent namelijk nooit alleen op de wereld met jouw paard maar je hebt ook altijd met anderen te maken. In dit hoofdstuk: hoe communiceer je met elkaar, hoe ga je om met jouw instructeur, pesten & paardensport en tot slot: gebruik je gezond verstand. Conclusie: Gun jezelf dit boekje en leg het op je nachtkastje. Er regelmatig in lezen zal je goed doen. Niet alleen vanwege herkenning van emoties maar ook vooral omdat er altijd suggesties zijn hoe je hier mee om kan gaan. Afke Teunen, bedankt! Opmerkingen zijn gesloten.
|
NORMEN & PAARDEN
Categorieën:
Alles
Paarden Columns © 2023
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
|