Uitmesten is voor paardenmensen zo normaal als je eigen billen afvegen, je tanden poetsen of boodschappen doen. Niet het leukste werk dat er is, maar het hoort erbij en je doet het gewoon.
Maar hoe ga je dat straks, of later, doen als je bijvoorbeeld 88 bent?
Straks, later of veel later
Ja Paardenmensen, niemand wil er aan denken, maar er komt een tijd dat je oud, ouder of stokoud bent. Wees maar blij met die gedachte want er zijn ook mensen die de gemiddelde leeftijd ver naar beneden halen door voor die tijd te overlijden. Ziekte of noodlottig ongeval, de dood kan ook op een moment komen dat je van te voren niet zal weten. En dat is maar goed ook. Paarden uitmesten tot in de eeuwigheid Maar één ding is zeker. Paarden blijven poepen tot hun laatste dag. Ze zullen er echt geen rekening mee houden dat het jou in de loop der jaren steeds zwaarder valt. En dat je op een dag krom achter de kruiwagen loopt en een halve dag kwijt bent aan het uurtje werk, dat je nu dagelijks doet.
Een slimme paardenmeid is op haar toekomst voorbereid!
Dat geldt natuurlijk ook voor paardenjongens en iedere andere gender-vorm, maar dat rijmt niet. Hoe dan ook, de vraag is: hoe maak je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk? Je zal het namelijk nog vele jaren moeten volhouden als je niet van plan bent je paard(en) ooit weg te doen. Waar is mijn personeel? Ja, dat klinkt chique, maar wat je nu niet kunt betalen, zal je straks al helemaal niet kunnen betalen. Los van het feit: het huidige personeelstekort zal er alleen maar groter op worden. We zitten in een samenleving die sterk aan het vergrijzen is en de groep werkende zal steeds kleiner worden ten opzichte van de groep gepensioneerden. Wellicht heb je nu of later een lief buur-mensje die graag helpt in ruil voor een stal voor haar paard of pony bij jou ofzo, maar reken er niet al te hard op. Logistiek en hulpmiddelen Kortom, aan de slag. Denk eens goed na over de logistiek van uitmesten en je hulpmiddelen. Waar is de mestplaat en is deze gemakkelijk bereikbaar? Kan het beter? Hoe zit het met je mestvork en kruiwagen? Zijn ze prettig om mee te werken of loop je dagelijks te vloeken? Een ergonomische mestvork kan al een verlichting zijn, terwijl dit maar een kleine investering is.
Elektrische kruiwagens
Ik ben in ieder geval aan het sparen voor een elektrische kruiwagen. Ze zijn er voor een paar honderd euro en een paar duizend euro. Helaas heb ik ze niet kunnen testen maar ik ga wel binnenkort kijken bij iemand die er één heeft. En razend enthousiast is! Eerlijk gezegd had ik er nog nooit over gehoord, maar kennelijk zijn ze al een paar jaar op de markt. Deze kruiwagens doen niet het tilwerk voor je, maar net als bij een grasmaaier, trekken ze wel je vracht vooruit of achteruit. Dat scheelt niet alleen enorm veel sjouwwerk, maar bespaart ook je rug. Geen gek idee, al zijn ze paarden-poepie-duur... Conclusie: uitmesten tot je achtentachtigste - gewoon doén Ik zie het als een uitdaging en zal er trots op zijn als ik dát op een dag nog mag meemaken. Het dagelijkse contact met de paarden maakt me gelukkig en uitmesten hoort erbij. Nadenken over hoe je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk kan maken, is een verstandig idee. Maar daarna: vooral niet te veel nadenken en gewoon doén. Dat is mijn motto. Opmerkingen zijn gesloten.
|
NORMEN & PAARDEN
Categorieën:
Alles
Paarden Columns © 2023
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
|