De eeuwige discussie (die eigenlijk nog geen eeuw oud is) gaat over of een vrouw ook mag/wil/moet werken of alleen fulltime moeder is.
En een merrie dan? Valt sportmerrie c.q. fokmerrie te combineren, of houden we het liever gescheiden? Moeder-zijn, een zwaar onderschatte baan Ja meiden, ga er maar eens aan staan. Multi-tasken is niet niets en niet iedereen kan dat. Je kinderen opvoeden zonder dat jouw carrière-spurt naar de top in tempo afneemt? Sommige vrouwen kunnen het. Die werken 80 uur per week voor hun baan, geven zich er volledig voor en presteren het ook nog eens om een paar koters keurig op te voeden. Hoe zij dit voor elkaar krijgen, mag Joost weten. Maar waarschijnlijk hebben ze de hulptroepen klaar staan: een zorgzame partner, een fantastische moeder én schoonmoeder en de nodige dagelijkse hulpdiensten die opvang regelen of inspringen in tijden van nood. Drachtigheidsverlof Er zijn ook zulke super-merries op de wereld. Die springen doodleuk een foutloos Z-parcours of ze lopen in de dressuur, compleet met dikke buik. “Ze is ook nog eens drachtig”, zegt de eigenaar vol trots. Een maand later mag ze op zwangerschapsverlof en loopt even later vol trots door de wei met een prachtig veulen aan haar zij. Het zwangerschapsverlof duurt echter niet lang want het werk gaat door. Af en toe het veulen een uurtje alleen laten, kan best. En daar gaat de merrie weer, dansend door de bak en haar uiers klotsen lekker mee. Of fulltime moeder-merrie? Maar er zijn ook merries die hun hele leven fulltime fokmerrie zijn. Ze wonen overwegend in de wei, baren ieder jaar een veulen en voeden het keurig op. Zodra het veulen is afgespeend, vervult ze haar taak in de kudde en voedt ze ook de ‘naarlingen’ van andere merries. Haar carrière groeit naarmate ze ouder wordt. Want als oude merrie in de kudde, is haar rol belangrijker dan ooit en leidt ze anderen, met al haar wijsheid en geduld, door het leven. Haar rol in de paardenmaatschappij is van onschatbare waarde. En dat is een understatement. Herintreden? Maar soms gebeurt het, door omstandigheden, dat de merrie toch aan de bak moet. De nieuwe eigenaren hebben bijvoorbeeld andere plannen met haar. Ze heeft echter geen of nauwelijks een opleiding gehad. Hoe moet dat nu? Of omgekeerd: een super sportmerrie raakt chronische geblesseerd en kan alleen nog maar als fokmerrie gebruikt worden. Hoe moet ze nu, als totaal onervaren moeder-merrie, een veulen krijgen en opvoeden? Begrip voor de ander Het kan best hoor. Tijd en geduld zijn hier de sleutelwoorden. Een goede sportmerrie is goud waard. Maar onderschat de rol van een fokmerrie niet: zij is de basis van alles. Net als de mens: een vrouw met een goede baan, een moeder met een goede baan of een vrouw met een 'moeder'-baan. Voor allen evenveel respect! Opmerkingen zijn gesloten.
|
NORMEN & PAARDEN
Categorieën:
Alles
Paarden Columns © 2023
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk!
|