PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie 'Yvonne & Hardwell'
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
    • Serie: Een magische droom
    • Serie: Op naar de top!
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Oproepjes
    • Links >
      • World Wide Fjorden
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie 'Yvonne & Hardwell'
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
    • Serie: Een magische droom
    • Serie: Op naar de top!
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Oproepjes
    • Links >
      • World Wide Fjorden
PAARDEN COLUMNS

Normen en Paarden

Het nieuwe Recreatiepaard

Foto
Foto
Zo’n vijfentwintig jaar geleden was de (paarden)wereld nog anders. Er is een hoop veranderd in een relatief korte tijd.

Vroeger was er de Paardensport en waren er Paarden. Zelden sprak men in termen van afstamming of rassen. Je had gewoon een paard en omschreef hem naar kleur, hoogte of karakter. Op de pensionstal-afdeling van de manege kon je wel verschillen zien in de paarden doch ze leken allemaal erg op elkaar. In de stands van de manegepaarden was er iets meer onderscheid. Fjorden, kleine pony’s voor de kinderen, een enkel arabiertje voor de gevorderden en wat grote lummels voor de volwassenen. De paarden en ponys hadden namen en die namen stonden ook op sleutelhanger-etiketjes die aan de zadels en hoofdstellen hingen.
In de weilanden was er wel wat variatie te zien en als je een grote zwarte zag, kon dat niet missen: een Fries! Ook waren er wel eens wat bonte paarden te zien en uiteraard was al het kleine grut, grotendeels Shetlanders. Wat was het leven simpel….


Anno Nu (2017), de stand van zaken

Nu is het allemaal echt heel anders. Dat kan niemand ontkennen. KWPN-ers worden nog nauwelijks genoemd met een naam maar grotendeels uitsluitend naar hun afstamming. Dit is een “Ferro”, zegt een trotse eigenaar of nog erger; dit is een “Lucky Boy XX maal Cor de la Bryere”. Een hele mond vol voor een grote bruine die spectaculairder klinkt dan oogt. Dan is er naast de overvloed van KWPN-ers natuurlijk heel wat meer wat onder de categorie sportpaarden valt. Trakheners, Hannoveranen, Oldenburgers, noem maar op.De mooie zwarte Fries heeft al heel wat broers en zusters gekregen die even goed zijn in de barokke rijkunst als de Fries zelf. Andalusiers ofwel PRE, Lippizaners, Knabstruppers en Lusitano’s.De Shetlanders zijn er nog steeds maar voor kinderen is er tegenwoordiger wel was meer keuze dan vroeger. Mini-Shetlanders, prachtige Welsh A pony’s, en dan voor de grotere kinderen mini sportpaarden zoals Welsh B-pony’s, Welsh Partbreds of NRPS pony’s. Ook natuurlijk de Connemara’s, New Forest pony’s, Haflingers en Fjorden.Een aparte categorie is natuurlijk de IJslander. Deze deed vijfentwintig jaar geleden heel voorzichtig zijn entrée en is nu niet meer weg te denken. Maar ook de IJslander heeft niet meer het alleenrecht op zijn specifieke gangen. Tegenwoordig zijn er veel gangenpaarden te koop. Paso Peruano’s, Single Footers, Mangalarga Marchadors en Amerikaanse varianten (Tennessees Walking Horses, Missouri Foxtrotters). Als laatste nog de western-wereld in Nederland (Europa). Quarters en Paints zijn massaal de oceaan overgestoken maar kwamen niet alleen. De Appaloosa’s brachten wat kleur in het geheel en de Argentijnse Criollo’s bleken stukken goedkoper dan de Quarters. Nog één voorbeeld: was vroeger een pikzwarte Arabier vrijwel onvindbaar en onbetaalbaar, nu zou je hem bij wijze van spreken cadeau krijgen bij de aankoop van twee andere Arabieren.

We kunnen concluderen dat er een enorme keuze is gekomen op de markt en dat vooral vele rassen hun intrede hebben gedaan in maneges, pensionstallen of een gemiddeld weiland in Nederland.

Foto
Wat van ver komt smaakt lekker ?
De verklaring dat alles van ver weg lekkerder smaakt is een te makkelijke conclusie. Waarom zou iemand een paard helemaal gaan importeren en enorm veel risico’s nemen en veel extra geld betalen voor een paard dat van verre moet komen?
Natuurlijk is de weg een stuk makkelijker geworden dan vroeger en kan een paard een plaatsje in een vliegtuig krijgen dat vroeger alleen mogelijk was voor de zeer welgestelden onder ons. Een tijdje geleden emigreerde een vriendin van mij naar Canada. Ze wilde haar twee Fjorden meenemen en regelde zelf de lange reis. Toen ik informeerde naar de kosten, sloeg ik stijl achterover. “Weet je wel hoeveel paarden je daar in Canada voor kunt kopen?”, was mijn nogal tactloze vraag.

Nu, de Fjorden zijn meegegaan en zullen ongetwijfeld in Canada een bezienswaardigheid zijn en een goed leven hebben. De reis was te doen en de kosten had ze ervoor over. Net als sommigen het er ook voor over hebben om een paard te importeren, ondanks de hoge kosten, de enorme papierwinkel, het quarantaine-verhaal en de stress die erbij komt kijken.

Foto
De mogelijkheid een paard te importeren is natuurlijk niet alleen een deel van de verklaring waarom we tegenwoordig zo ontzettend veel verschillende rassen zien.
Er zijn ook veel handelaren die inspelen op de zogenaamde “mode-rassen”. Scheepsladingen vol paarden komen van verre aan in Europa en worden op de markt aangeboden. Sommige handelaren specialiseren zich zelfs in één bepaald ras en geven ook informatie of specifieke lessen met dit paard. Er wordt grof geld verdiend aan een type paard dat waarschijnlijk in het land van herkomst weinig toekomst had. Natuurlijk is het fijn als zo’n paard in goede handen terecht komt. Het is alleen wel de vraag of we niet een systeem in leven houden dat eigenlijk helemaal niet zo goed is. We importeren voormalige slachtpaarden uit andere landen en brengen ons eigen overschot van aanfok naar de markt of slager……

We kunnen ons wel afvragen of het nu de kip of het ei is. Kopen mensen steeds vaker exotische paardenrassen omdat het aanbod er is of is er een vraag naar exotische paardenrassen gekomen en komt zodoende het aanbod, massaal of op kleine schaal, op gang?

Foto
Een rustig paard wint geen race

Terug in de tijd: warmbloedpaarden deden hun werk op de boerderij en namen sporadisch deel aan een show, keuring of wedstrijd. De traktor kwam en het paard dreigde te verdwijnen ware het niet dat de sport er voor zorgde dat het paard toch zijn rol bleef houden te midden van de mensen. Er werd een flinke scheut volbloed in de paarden gefokt en het sportpaard was geboren. Deze tendens bleef voortgaan. Paarden worden nog steeds mooier, sportiever, groter en vooral feller. Er moet wel enige vorm van prestatiedrang in een dier zitten om een wedstrijd te kunnen winnen. Een paard met een flegmatiek karakter zou het na de eerste hindernis al voor gezien houden…

Recreatie was een term voor die paar mensen die liever op de hei of door de bossen reden. Het paard dat hier bij hoorde was een afgedankt sportpaard, een lelijke stumperd of iets kleins zoals een Fjord of Haflinger. Totaal onbegrepen en ernstig onderschat. Een “recreatiepaard” was niet snel iets om trots op te zijn. Het was zo’n dier dat eigenlijk nergens goed voor was. Dan maar een buitenritje, dat kon misschien nog wel.

Foto
Welvaart en vrijetijd

Dankzij onze welvaart gaat het echter goed met de mens. We hebben veel geld te besteden en veel vrijetijd. De groep recreanten wordt groter en groter. Niet alle paardenmensen houden van sport, in de zin van wedstrijden, keuringen of shows. Er is een grote groep mensen die graag samen met zijn paard een buitenrit, een dagtocht of een trektocht maakt.

En daar hebben we meteen het probleem.
Veel, heel veel paarden zijn er op de markt. Maar zie maar eens een goed recreatiepaard te vinden als je in je achterhoofd bovenstaand verhaal hebt. “Goed voor recreatie” in een advertentie betekent nog steeds met andere woorden dat het paard eigenlijk niet veel soeps is. Erger is: “nog goed voor recreatie”, dan betreft het waarschijnlijk een paard met hoef-katrol aan drie benen.

Recreanten willen niet alleen een gezond en fijn bewegend paard (dat is wel zo prettig tijdens een lange buitenrit) maar ook nog eens een betrouwbaar karakter en een goed temperament. Een paard met teveel bloed dat ieder buitenritje tot een nachtmerrie maakt, is niet echt een optie. De combinatie vinden van een aangenaam temperament en een leuk paard, is zoeken naar een speld in de hooiberg. Niet alleen vanwege het lage aanbod maar vooral ook vanwege de steeds groter wordende vraag.

Foto
Tweede Kamer vragen

Onlangs zijn er in de Tweede Kamer vragen geweest over het importeren van buitenlandse paarden voor de Bereden Politie. Waarom importeren wij buitenlandse paarden, terwijl wij hier zoveel KWPNers, Groningers en Gelderse Paarden hebben? Notabene onze eigen stamboeken! Het antwoord was simpel: er zijn wel veel paarden maar weinig makkelijke en betrouwbare paarden.

Ai, dat moet een Stamboek à la het KWPN toch pijn doen. Waar is het mis gegaan? Van een Duitse fokker vind ik het antwoord in een Duits paardenblad van afgelopen zomer. Hij geeft toe dat in de warmbloed-fokkerij teveel bloed is gefokt. Prachtige sportpaarden maar niet voor iedereen even toegankelijk. Van bepaalde hengsten is het algemeen bekend dat de nakomelingen alleen geschikt zijn voor professionals. Het warmbloedpaard is totaal pasé. Het sportpaard Lucky boy XX maal Cor de la Bryere, is er uit voortgekomen. De ambitieuze ruiter is hier blij mee en is bereid tonnen te betalen voor een getalenteerd paard. Een “gewoon” paard is niet meer geschikt voor de “gewone” ruiter. Vanwege zijn temperament is alles een probleem geworden. Het laden op een trailer, de hoefsmid, vastzetten en vooral een simpel buitenritje. Hopeloos.

Exact deze ontwikkeling vindt momenteel ook plaats bij rassen zoals de Quarter en IJslander. Er wordt steeds meer en meer gefokt op specialisatie (bepaalde wedstrijd-richtingen) en de paarden worden met de dag temperamentvoller. Het eens zo rustige allround type maakt plaats voor een (poep)dure sportieve variant die staat te trappelen van ongeduld om te laten zien wat ie allemaal kan.

Foto
Supersportpaarden brengen meer geld in het laatje……

Als we naar de mensen kijken die paardensport bedrijven dan is het merendeel hobbyist of semi-professional. Toch worden er héél veel sportpaarden gefokt met veel bloed en alleen geschikt voor de professionals die bezig zijn met serieuze wedstrijdsport. Deze laatste categorie is maar een fractie van paarden-beminnend Nederland. Waarom richten fokkers zich toch niet wat meer op het veel grotere aantal menen dat gewoon recreatief met z’n paard wil omgaan?

Het financiële aspect speelt hierbij een grote rol. Voor goede sportpaarden worden tónnen betaald. Welke fokker wil niet een poging wagen een superpaard te fokken? Kassa, je bent in één keer binnen. Onlangs werd er een zeer talentvolle merrie uit Duitsland aangekocht door een Limburgse aannemer. Kostenplaatje: 2,5 miljoen euro. Zo’n merrie spreekt een ieder tot zijn verbeelding en laat vooral zien dat er in de paardenbusiness op hoog niveau veel geld omgaat.

Of wat dachten we van zo’n veulen dat op de veiling wordt afgeslagen op 90.000 euro? Voor menig fokker is dit een droom die wordt nagejaagd. We hoeven hier niet uit te leggen dat zulke bedragen niet worden betaald voor recreatieve paarden. De motivatie voor een fokker om liever een paard voor de 10% van de professionele sportwereld (die daar wel wat eurotjes voor over heeft) op de wereld te zetten in plaats van de 90% paarden-beminnend Nederland (die hooguit 4000 euro voor een aardig rijpaard/pony wil betalen), is nu wel duidelijk.
Foto
De grote zoektocht

Waar moeten al die mensen dan heen die een aardig recreatiepaard zoeken?
Precies, nu we hebben het antwoord te pakken! Dáarom is er al een decennia-lange ontwikkeling op gang die de gewone paardenmens naar de Quarters drijft, de Tinkers, de Spaanse Paarden, de Mérens, de Criollo’s en de Paso Peruano’s.We hopen allemaal dat we in die rassen de stabiliteit van een aangenaam temperament vinden, de ideale schofthoogte (die niet 1.75m. maar 1.55m is) en een robuust gestel dat geen fulltime verzorging vereist.

Met de invoer en normalisering van deze rassen zijn er al vele kruisingen ontstaan die weliswaar worden verafschuwt door de rassenverenigingen maar worden gewaardeerd door de gebruiker.

Zo langzamerhand beginnen we een nieuw type paard te creëren: het Recreatiepaard.
Dit paard zal in het komende decennium een totaal andere betekenis aan het woord geven.

Trendstetters of trendvolgers, wij durven in ieder geval al met trots te zeggen: ik heb een Recreatiepaard!
Foto
Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.