|
Veel paardenrassen neigen qua fokdoel richting de zogenaamde barok-paarden-type. Of dit een goede zaak is, of niet, zijn de meningen over verdeeld. Maar wat zijn nu eigenlijk Barokpaarden en waarom houden we zo van deze mooie jongens? En meiden uiteraard...
En is het wel zo verstandig als met name ponyrassen zoals de Fjord alleen maar mooier, eleganter, leniger en 'Barokker' worden?
Wat zijn Barokpaarden?
Barokke paarden verwijzen naar een bepaald type paardenras of paardentype dat historisch gezien in de barokperiode populair was. De barokperiode strekte zich uit van de late 16e tot de vroege 18e eeuw en werd gekenmerkt door een specifieke stijl in kunst, architectuur en cultuur. Denk ook aan de 'Victoriaanse tijd' waarin overdaad, weelde en luxe een understatement was in de welgestelde kringen. Barokke paarden worden vaak geassocieerd met het Habsburgse rijk en de Spaanse Rijschool in Wenen. Deze paarden werden gefokt met specifieke eigenschappen en kenmerken die hun elegantie, wendbaarheid en temperament benadrukten. Ze werden gewaardeerd om hun gratie, gespierde bouw en hun vermogen om complexe dressuurfiguren uit te voeren. Een bekend ras dat vaak in verband wordt gebracht met de barokke stijl is het Andalusische paard, ook wel bekend als de Pura Raza Española (PRE). Andere rassen zoals de Lipizzaner en de Lusitano worden ook beschouwd als vertegenwoordigers van de barokke paarden. Barokke paarden hebben over het algemeen een compact lichaam, een hoge nek, een goed gespierde achterhand en krachtige, elegante bewegingen. Het zogenaamde 'vierkantsmodel'. Ze werden voornamelijk gefokt voor gebruik in hof- en militaire evenementen, zoals koninklijke ceremonies, parades en rijkunstshows. Tegenwoordig worden barokke paarden nog steeds gefokt en gewaardeerd om hun schoonheid en hun vaardigheden in klassieke dressuur. Ze worden ook gewaardeerd door ruiters die geïnteresseerd zijn in historische rijstijlen en tradities.
De barok-stijl als quilty pleasure:
Mensen houden van de barok-stijl vanwege de pracht en praal. Barok staat bekend om zijn weelderige en extravagante esthetiek. De meeste mensen worden aangetrokken door de weelde, prachtige decoraties, weelderige materialen en uitbundige ornamenten die kenmerkend zijn voor de barokke stijl. Daarnaast is de barok-stijl emotioneel, expressief en dramatisch., En drama, daar houden we van! Barokke kunst en architectuur roepen zoals verwondering, verbazing en ontzag. Kijk maar eens naar de paardenshows met barokke paarden, Het ziet er allemaal zo mooi en elegant uit dat je wel een heel koude kikker moet zijn om niet onder de indruk te zijn. Barok is tijdloos mooi, de barokperiode wordt gezien als een opvallende en unieke periode in de kunstgeschiedenis. Natuurlijk heeft niet iedereen dezelfde smaak en voorkeur, dus de aantrekkingskracht van de barok-stijl kan voor verschillende mensen verschillend zijn. Maar over het algemeen wordt de barokke stijl gewaardeerd vanwege zijn visuele pracht, dramatische impact en culturele betekenis.
Barok paarden of paarden met een barok-uitstraling:
De meeste mensen houden van barokke paarden vanwege hun elegantie en schoonheid. Barokke paarden hebben een harmonieus lichaamsbouw, een trotse houding en vaak een opvallende uitstraling met een lange manen en een weelderige staart. Daarnaast hebben ze geweldige beweging. Ze hebben vaak een krachtige achterhand en zijn in staat tot verzamelde en expressieve gangen. Deze soepele en gecontroleerde bewegingen, zoals de levade, de courbette en de passage, zijn indrukwekkend om te zien en vereisen een hoge mate van training en dressuurvaardigheden. Ken je klassiekers! Barokke paarden hebben een rijke geschiedenis en worden vaak geassocieerd met koninklijke hoven, adellijke families en de klassieke rijkunst. Ze zijn al eeuwenlang een symbool van prestige en worden nog steeds gewaardeerd vanwege hun historische en culturele waarde. Voor veel mensen is het rijden op een barok paard een manier om de tradities en rijkunst van vroeger te ervaren. Voor de klassieke dressuur zijn Barok paarden natuurlijk heel geschikt. Ze zijn wendbaar, intelligent en hebben een goede lichaamscontrole. De moeilijke oefeningen kunnen ze prima leren, als ze er rijp voor zijn. Maar het talent is al bij de geboorte aanwezig!
Van ieder paard en pony een barok-type 'maken'?
Het kruisen met barokpaarden kan voor ponyrassen en andere paardenrassen heel gunstig uitpakken. Je verbetert eigenschappen zoals beweging, uitstraling en lichaamshouding. Tegenwoordig is het animo voor dressuurrijden tenslotte vele malen groter dan die voor menig andere tak van de sport.
Willen we een barok-fjord of een kinderpony?
Het fokken van paardenrassen is een onderwerp dat diverse meningen oproept. Maar is het wel wenselijk om pony's te veredelen als barokpaarden. Het is essentieel om goed na te denken over het fokdoel en veredelen van paardenrassen. Als het doel is om specifieke eigenschappen of prestaties te verbeteren, kan het een goed doel zijn. Als het doel echter is om ponyrassen te behouden voor specifieke doeleinden, zoals kinderen of kleine ruiters, kan het behouden van ponyrassen in hun oorspronkelijke vorm een betere optie zijn. Onze mening: laat een fjord, of andere koudbloed-type paarden en pony's vooral niet té veel gaan lijken op Barokpaarden. Want er zijn genoeg kinderen, tieners en volwassenen die graag recreatief paardrijden en kiezen voor een robuuste en sobere wijze waarop het paard of de pony wordt gehouden. Ponyrassen zijn vaak populair vanwege hun geschiktheid voor kinderen, kleine ruiters of specifieke taken, zoals ponyrijden, rijlessen of therapeutisch rijden. Als het doel is om pony's beschikbaar te houden voor deze doeleinden, kan het veredelen met/als barokke paarden mogelijk leiden tot verlies van bepaalde eigenschappen die pony's geschikt maken voor dit doel! Het Baroktype is prachtig! Maar een minder mooie, elegantie en spectaculaire fjord (of andere ponyras), met een fantastisch relaxed karakter en veelzijdig gebruiksvriendelijkheid, moet er ook zijn en moet geen zoektocht worden als naar een speld in een hooiberg. Opmerkingen zijn gesloten.
|
Het leukste blog over paarden en pony's.
Lees, lach, geniet, wees kritisch en: doe mee! Categorieën:
Alles
Archieven:
Augustus 2024
Paarden Columns © 2024
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. |
Proudly powered by Weebly