|
Geschreven door: Anita Rozendaal-Baaij Paarden zijn vluchtdieren, dat weten wij allemaal. Maar weet jij ook dat paarden continu ‘toetsen’ of ze veilig zijn? Wantrouwend is niet het juiste woord, maar sceptisch zijn ze wel. Dat helpt namelijk om op tijd gevaar in te zien en te vluchten waar nodig. 1. Willen paarden jouw beste vriend zijn? Het is heel menselijk om te denken dat paarden ‘vriendjes’ met ons willen zijn, maar dat klopt niet helemaal. Want wat heeft het voor een paard voor nut om jouw ‘vriendje’ te zijn? Het helpt hem niet overleven. Nu is de term ‘vriendje’ best wel breed, wij zien vriendschap als een band van mens tot mens. Een paard is geen mens en daarom is ‘vriendje’ een misleidend woord. Ze willen namelijk wel onderdeel zijn van jouw kudde, mits jij jezelf een beetje kunt verplaatsen in het paardenbrein. Begrijp het paard, krijg inzicht en zijn gedrag en help hem overleven Jij zult als eigenaar nooit interessanter worden dan het grassprietje in het weiland. Eten is immers nodig om te overleven. Jij bent daarin overbodig, of toch niet? Paarden testen jou continue op leiderschap, dat is hun spel. Dat doen ze wel met een reden want een goede leider helpt de kudde overleven. 2. Koekjes en traktaties helpen de band te versterken Er zijn veel mensen die hun paarden weten te verleiden met koekjes en anders lekkers. Eigenlijk is dat een pleister. Je bent namelijk pleisters aan het plakken op de zere wonden. Om een relatie op te bouwen met je paard moet je eigenlijk een scoreboekje bij gaan houden. Elke keer als jij iets hebt gedaan wat voor jouw paard waardevol was, dan heb je een punt verdiend. Een koekje is waardevol, maar niet waardevoller dan een grasveld vol vers gras. Voor paarden die het vertrouwen in mensen helemaal kwijt zijn kan iets lekkers soms het ijs breken. Dat betekent niet dat je er het vertrouwen mee wint. Hoeveel tijd per dag benut jij om iets waardevols te doen voor jouw paard? Wat is waardevol voor een paard?
Dat zijn vier belangrijke kernwoorden in de relatie met een paard. Jij moet jezelf beseffen als mens, dat jij de plicht hebt om jouw paard vertrouwd te maken met ‘onze’ wereld. 3. Mijn paard luistert niet, ik moet strenger zijn Paarden doorzien jou meer dan jij beseft. Dit is het beste met een paar voorbeelden uit te leggen: Ik reed laatst met mijn merrie over de hoefslag in de buitenbak. In een hoek van de bak kom je strak langs de bosjes op. Natuurlijk schuilen er mogelijk allerlei tijgers, beren en leeuwen in die bosjes volgens mijn merrie, want ze liep er met een grote boog omheen. Ik heb er niet bij stilgestaan wat mijn gedachten deden met mijn paard. Ik was van te voren al aan het nadenken over de mogelijke ontwijkactie bij de bosjes. ‘Zou ze net als de vorige keer niet over de hoefslag willen? Die bosjes zijn iets waar ze van kan schrikken. Wat was er nu eerder, het kip of het ei? Allemaal gedachten die door mijn hoofd dwaalden nog voordat het zo ver was. Mijn bijrijder was niet zo druk in haar hoofd en voilà, ze reden erlangs alsof er nooit iets aan de hand is geweest. Het is aan mij als leider om er een oplossing voor te bedenken. In dit geval deden wij samen oefeningen die ervoor zorgde dat wij samen weer de focus hadden op elkaar. Dankzij die focus kreeg mijn merrie meer vertrouwen in mij als ruiter en leider. Het vertrouwen in onze focus, groter dan de twijfel voor de bosjes. Nee. Mijn bijrijder was niet zo druk in haar hoofd, helemaal niet bezig met wat er in de bosjes zou kunnen zitten, waardoor er voor zowel haar als mijn merrie geen twijfel ter sprake komt over de eventuele 'gevaren' in de bosjes en voilà, ze reden erlangs alsof er nooit iets aan de hand is geweest. Neem het voorbeeld van hierboven, waarin mijn paard ‘bang’ was van de bosjes langs de bakrand. Deze bosjes staan er echt niet sinds gisteren en ze lopen er dagelijks langs op. Ik geloof niet dat mijn merrie opeens wel bang was geworden voor de bosjes. De angst van het paard is jouw onzekerheid Wel ben ik er absoluut van overtuigd, dat angst bij paarden voortkomt uit de reactie van de mens. Jouw leiderschap schiet tekort op dat moment. Ga op zoek naar oplossingen Telkens wanneer jij in een situatie terecht komt met jouw paard waarin je problemen ervaart of dingen niet goed gaan, ga dan op zoek naar een manier om dat op te lossen. Het is belangrijk dat jij bewust bent van wat leiderschap is en hoe je dit toepast. Uiteraard is enige kennis over het gedrag en de natuurlijke instincten van het paard de sleutel tot succes. Als het paard jouw leiderschap niet heeft, dan is zijn enigste redmiddel zijn instinct. 'Dit artikel is gebaseerd op de clinic bij Bobby True Horsemanship, Bobby heeft duidelijke uitleg gegeven over zijn visie op onze manier van omgang met paarden'.
Opmerkingen zijn gesloten.
|
Het leukste blog over paarden en pony's.
Lees, lach, geniet, wees kritisch en: doe mee! Categorieën:
Alles
Archieven:
Augustus 2024
Paarden Columns © 2024
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. |
Proudly powered by Weebly