|
Onze merrie heeft in 2020 een rhesusveulen gekregen dat na zes dagen overleed. Althans die diagnose is nooit officieel gesteld, maar het ziektebeeld klopte in grote lijnen. Ze is wederom gedekt maar door een andere hengst. Het veulen zal spoedig geboren worden. Een ‘normaal’ veulen of een rhesusveulen? We wachten in spanning af en hebben in ieder geval alvast tips voor de fokker of hobbyfokker uit eigen ervaring. Deel 3: Hoe bereid je je voor op een rhesusveulen? Twijfels blijven Zoals gezegd is niets in ons verhaal uit 2020 zeker of achteraf officieel vastgesteld. Sterker nog, meerdere paardenmensen om ons hen twijfelden aan het verhaal, vooral omdat hier zo weinig over bekend is en omdat het zelden voorkomt. Of dat echt zo is, betwijfelen wij juist weer heel sterk. We denken nu eerdere dat het vaker voorkomt, maar dat het ziektebeeld vaak niet wordt herkend en dat je sowieso toch al te laat bent op het moment dat dit wordt vastgesteld. Het veulen is dan al ernstig vergiftigd door de biest van de merrie en zodra je dit daadwerkelijk aan de hand van bepaalde kenmerken gaat zien (rode urine, rare rode sliertige poep en gele slijmvliezen en oogwit) dan is het proces al onomkeerbaar. Kansberekening en voorbereidingen Een kansberekening is helaas niet mogelijk. Kan een rhesusmerrie een rhesusloos-veulen baren? Op deze vraag hebben wij geen antwoord kunnen vinden en krijgen. Maar ga er gerust vanuit dat de kans groot is dat er een rhesusveulen op komst is, begrepen we van een fokker die zijn verhaal op Internet had gezet. Voorbereiding is het halve werk dus zorg dat je het volgende in huis hebt:
Teamwerk Denk niet dat je dit klusje alleen kunt klaren, je hebt gezinsleden, medewerkers of goede vrienden nodig die jou intensief gaan helpen. Het is absoluut onmogelijk om in je eentje zowel het veulen als de merrie te verzorgen. Daarnaast kun je vaak je eigen veiligheid niet waarborgen als er niet iemand is die de merrie vasthoudt of het veulen in bedewang houdt. Laat duidelijk aan je partner weten dat deze zorg niet eenmalig is maar om de twee uur nodig zal zijn en s ‘nachts om de drie uur. Weet dus waar je aan begint!!! De tijd staat even stil Besef dat je nu drie dagen DAG EN NACHT bezig zult zijn met deze taak. Je sociale leven zal even op NUL staan. Het veulen moet om de twee uur, en s’ nachts om de drie uur melk en de merrie moet worden gemolken. Je kunt dit niet zomaar opschuiven of overslaan. Zorg dus dat je van te voren boodschappen in huis hebt, dat je hulp kunt krijgen met andere dagelijkse werkzaamheden en dat je geen andere verplichtingen hebt. Na die dagen zul je weer even op adem moeten komen. Het is allemaal best te doen maar de een kan nu eenmaal beter tegen een onderbroken nacht dan de ander. Denk vooral goed aan je doel: dit veulen zal straks lekker met mams in de wei rondlopen, als hij of zij de biest maar niet drinkt... Wordt vervolgd * De PAVO S.O.S. kit is verkrijgbaar bij iedere veearts, op de PAVO website en nog vele andere paardenonlinewinkels. Let op: bestel het wel op tijd, want de kit is niet altijd op voorraad en verzenden kan ook wat langer duren!
Opmerkingen zijn gesloten.
|
Het leukste blog over paarden en pony's.
Lees, lach, geniet, wees kritisch en: doe mee! Categorieën:
Alles
Archieven:
Augustus 2024
Paarden Columns © 2024
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. |
Proudly powered by Weebly