|
Over ons artikel over stokpaardrijden krijgen we met enige regelmaat veel vragen. Hoe maak je deze? Of waar kan je ze kopen? Wat ís een stokpaardje? En waarom...?
In deze blog vijf dingen die je wilt weten over stokpaardjes! Alles over stokpaardjes!
1. Wat is stokpaardrijden?
Ooit gehoord van stokpaardrijden? Vast wel. Vroeger op het schoolplein deden we dit tenslotte allemaal. Een stok, een paardenhoofd erop, en galopperen maar. Wie had het snelste paard of wie wás het beste paard? Stokpaardrijden was leuk! En is dat nu nog steeds.
2. Hoe maak je zelf een stokpaardje?
Een stokpaardje zelf maken is niet zo heel moeilijk. Een lap stof, vulling, naald en draad en je komt al een heel eind. Uiteraard kan je het ook professioneler aanpakken en een Haflinger, Fjord, Spaans Paard of KWPN-er maken. Voorbeelden ten over. Er zijn tutorials beschikbaar op Internet. De taal is hierbij echter wel een probleem. Maar we hebben de tutorials bekeken en zonder Fins te kunnen, is het goed te volgen. Tip: zet het geluid uit, dit leidt alleen maar af. We hebben de beste drie geselecteerd.
3. Is 'hobbyhorsing' écht een sport?
Is stokpaardrijden hetzelfde als 'Hobbyhorsing'? Jup, hobbyhorsing is de Engelse term. Lees alles over 'hobbyhorsing'op de camping als ultieme zomersport!
4. Stokpaardrijden als sport??? En nu effe serieus....
Stokpaardrijden wordt over het algemeen nog niet beschouwd als een erkende sport. helaas pindakaas. Hoewel er informele stokpaardrijdcompetities en -evenementen plaatsvinden, voornamelijk in Finland waar de trend is ontstaan, is het nog niet wijdverbreid als een georganiseerde en erkende sport. Het wordt meestal gezien als een vorm van spel of hobby waarbij deelnemers hun verbeelding gebruiken om de ervaring van paardrijden na te bootsen. Stokpaardrijden kan echter wel een serieuze en toegewijde activiteit zijn voor degenen die er enthousiast over zijn en er actief aan deelnemen. De jeugd, die deze sport voornamelijk beoefend, is lekker in beweging en het is net zo'n inspanning als atletiek! Onderschat de lichamelijke inspanning niet want die is echt groot. Stokpaardrijden is vooral populair in Finland, waar het zijn oorsprong heeft. Het begon daar als een jeugdcultuur en is uitgegroeid tot een bredere trend. In Finland worden zelfs jaarlijkse kampioenschappen georganiseerd waar stokpaardrijders samenkomen en hun vaardigheden tonen. Finland, Zweden, Noorwegen en Denemarken! Hoewel het in Finland het meest populair is, heeft stokpaardrijden ook enige bekendheid en aanhang gekregen in andere landen, voornamelijk in Noord-Europa. Landen zoals Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben ook stokpaardrijdcommunities en -evenementen. Daarnaast heeft stokpaardrijden ook aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, waaronder enkele Europese landen zoals Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het fenomeen heeft zelfs zijn weg gevonden naar andere continenten, zoals de Verenigde Staten, waar stokpaardrijdevenementen en -groepen zijn ontstaan. Hoewel stokpaardrijden wereldwijd nog steeds een niche-activiteit is, groeit de populariteit ervan gestaag en wordt het steeds meer erkend als een vorm van zelfexpressie en creatieve bezigheid. Veel goeds komt uit Scandinavië! Wat dacht je van het Eurovisie-Songfestival-winnende-concept, spannende thrillers, tv-series, de zet-het-zelf-in-elkaar-meubelgigant, Zweedse balletje en natuurlijk de Fjordenpony? Nou dan. Dat bedoelen we maar.
5. Waar koop je een stokpaardje?
Geen zin, tijd of gelegenheid om er zelf één te maken? Dan zijn ze gewoon te koop op Bol.com. De leukste vind je hieronder met link én prijs:
Conclusie:
Allemaal een stokpaardje! Hihááá! Opmerkingen zijn gesloten.
|
Het leukste blog over paarden en pony's.
Lees, lach, geniet, wees kritisch en: doe mee! Categorieën:
Alles
Archieven:
Augustus 2024
Paarden Columns © 2024
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. |
Proudly powered by Weebly