|
De blog over zelf paardenkleding maken (en het vervolg) zorgde voor reacties van de lezers. De vragen gingen voornamelijk over welke stoffen je moet gebruiken en hoe je aan goede naaipatronen komt. En ook: zijn er ook patronen voor kleding voor de ruiter? Welke stof kan ik het beste gebruiken om een wedstrijdjasje te maken?
Antwoorden en tips voor de creatievelingen onder ons!
Paardrijkleding zelf maken, kan dat?
Ja natuurlijk kan dat. En het goede nieuws: het is helemaal niet zo moeilijk. En nog beter nieuws: het is vele malen goedkoper! Als je paardrijkleding koopt, is de prijs tenslotte gebaseerd op het merk (reclame en promotie), de winkel (locatiekosten en personeel), arbeidskosten en transport (vaak internationaal). Al die factoren spelen een rol en zitten in de extra tientjes die jij uitgeeft voor een jasje of rijbroek. De prijs van een kledingstuk is dus vaak véle malen hoger dan het uiteindelijke product kost qua materialen. Als je zelf kleding naait, streep je dus al deze factoren weg. De arbeidskosten zijn/is tenslotte jouw eigen (vrije) tijd, de kleding hoeft niet van de andere kant van de wereld te komen en je hoeft ook niet te betalen voor de reclame-campagnes of de merknamen van het product. Blijft 'imago' over? Ben je hier gevoelig voor of maakt dat je niets uit? Voor de meeste mensen maakt het niet veel meer uit. In deze nieuwe tijden waarin we meer nadenken over milieu-bewust produceren (circulaire mode!) en zuiniger zijn met grondstoffen, zijn zelf gemaakte kleding alles behalve stoffig of suf. Het is juist hip en super modern!
Hoe kom je aan naaipatronen?
De basis van een kledingstuk is altijd een naaipatroon. Deze kan je kopen door naaitijdschriften te kopen zoals bijvoorbeeld Burda Style, Knipmode of La Maison Victor. Je kan ook gerichter ene naaipatroon kopen via de website: www.naaipatronen.nl Hier kun je zoeken naar broeken, jasjes, legging, outdoor jassen of specifiek ruiterkleding. Helaas zijn er voor de ruiters maar weinig echte specifieke naaipatronen. De naaipatronen van Suitability en Jean Hardy zijn vooral gericht op de western-sport. Als je een mooi wedstrijdjasje wilt maken of een fijne rijbroek, dan kun je beter zoeken onder blazers en broeken. Niet iedere blazer is natuurlijk een wedstrijdjasje maar met wat aanpassingen heb je wel de basis al te pakken. Ditzelfde geldt voor rijbroeken. En jassen? Kijk vooral naar outdoorjassen van stevige stof. Een wollen jas is niet zo handig bij paarden en al helemaal niet als het slecht weer is. Het ideale model van een jas verscheelt per persoon: de een heeft liever een korte bomberjack, de ander houdt van driekwartjassen met capuchon (parka's) en de volgende heeft het liefst een gewatteerde lange jas om helemaal in weg te kruipen. Daarnaast scheelt het natuurlijk ook per activiteit: wil je ook met de jas kunnen rijden? Of is het om vooral warm te blijven als je tijdens een wedstrijd langs de ring de hele dag staat te blauwbekken van de kou? Al deze modellen jassen zijn niet specifiek alleen maar voor de ruitersport. Een naaipatroon van een 'gewone jas' is een prima basis om een fijne ruiterjas te maken.
Vanaf een kledingstuk een naaipatroon maken
Het zogenaamde 'vrij naaien' is naaien zonder naaipatroon maar vanaf bijvoorbeeld ene kledingstuk. Dit heb ik zelf vaak gedaan. Als een broek enorm lekker zit maar helemaal af is, kun je deze broek uitknippen en gebruiken als basis-naaipatroon voor een nieuwe broek. Let erop dat je wel extra naden overneemt op de stof! Bij jasjes zal dit lastiger zijn. Maar als je een ervaren naaister in je omgeving hebt, kan deze vaak al gauw precies inschatten hoe jij jouw oude jasje kan namaken vanaf een nieuw patroon. Het klinkt allemaal ingewikkeld, maar het valt reuze me. Begin gewoon eens met een eenvoudige legging of shirt. Vooral in het tijdschrift La Maison Victor staan uitstekende instructies om eenvoudige en gemakkelijke basis kleding te maken. En de Burda EASY is ideaal voor beginners.
,Welke stof heb ik nodig?
Zoals je wel hebt gemerkt is ruiterkleding tegenwoordig allemaal gebaseerd op: ademend, rekbaar en aangenaam dragend. Er wordt nauwelijks nog gewerkt met ouderwetse stoffen zoals katoen, gewaxte katoen en wol. Tegenwoordig zijn het voornamelijk moderne stoffen met eigenschappen die gemakkelijk zijn in het onderhoud en aangename om te dragen. Tips voor stofsoorten: Ruiterbroeken: stretch gabardine, Punta di Romi, Travel stof kniestukken: suedine T-shirts: Model, jersey, tricot Jasjes: Punta di Romi, stretch garbadine, keperkatoen met stretch, Travel stof voering: stretch voering Western (ruiten-) blouse: katoen, demin, flanel, chambray Dit zijn voornamelijk stoffen die een hoog stretchgehalte hebben waardoor ze lekker zitten (behalve de western-blouse). Als je gaat winkelen voor stoffen, neem dan vooral een stukje stof mee van je oude broek, of de hele broek (of jasje etc.). Het winkelpersoneel kan je dan goed adviseren. Als je online gaat winkelen: bij de meeste online stoffenwinkels kan je proefstaaltjes van de stof aanvragen. Dit kost je hooguit een paar euro en dan weet je zeker dat het de stof is die je zocht. Stoffen zijn vaak lastig om te kopen zonder dat je ze in je handen kan voelen.
Voorbeelden van zelfgemaakte kleding die ook voor beginners vrij gemakkelijk zijn om te maken:
Conclusie:
Zelf ruiterkleding maken is niet alleen erg leuk om te doen én milieu-bewust, maar het is ook nog eens stukken goedkoper. Kleding naaien is iets dat je moet leren maar gelukkig zijn er vele leuke naaipatronen met uistekende instructies. Bovendien zijn de naaitijdschriften die in de winkel liggen erg inspirerend. Begin eens met een eenvoudige legging of blouse. Je zult zien dat je er lol in krijgt en wie weet maak je ooit jouw eigen wedstrijdjasje of outdoor jas. Zijn er nog vragen? Kom maar op, we geven graag antwoorden en zien ook graag foto's van jouw eigen gemaakte ruiterkleding! Opmerkingen zijn gesloten.
|
Het leukste blog over paarden en pony's.
Lees, lach, geniet, wees kritisch en: doe mee! Categorieën:
Alles
Archieven:
Oktober 2024
Paarden Columns © 2024
Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website. |
Proudly powered by Weebly