PAARDEN COLUMNS
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie 'Yvonne & Hardwell'
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
    • Serie: Een magische droom
    • Serie: Op naar de top!
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Oproepjes
    • Links >
      • World Wide Fjorden
  • Blog
  • Wie en waarom
  • Leuke columns!
  • Interessante artikelen
  • Alle soorten Paardensport
  • Series van gastbloggers
    • Serie 'Yvonne & Hardwell'
    • Serie: The chronicles of Sunny en Pretje
    • Serie: Een magische droom
    • Serie: Op naar de top!
  • J U N I O R
  • Gedichten
  • Schrijftalent welkom!
  • Contact
  • Oproepjes
    • Links >
      • World Wide Fjorden
PAARDEN COLUMNS

Een jaarling is een naarling - not!

7/28/2020

 
Foto
Met 'Een jaarling is een naarling' wordt bedoeld dat een éénjarige lelijk is of lelijk gedrag vertoont. Het is geen officieel gezegde, maar toch hoor je het helaas (te) vaak. Wij pleiten voor vervanging van deze quote.

Alle veulens zijn mooi
Dat is een feit. Zelfs het lelijkste veulentje ter wereld heeft iets zoets op het moment dat het ter wereld komt. Of voor het eerst lekker om moeders heen galoppeert in de weide. Of een beetje bangig naar je toe komt lopen en de nieuwsgierigheid het overwint van de angst. Drie witte ongelijke benen? Nou en... Een lelijke onderbroken bles die bovendien nog eens scheef loopt? Who cares? Of een kleurtje dat niet bepaald de bedoeling was... Ach, het gaat erom of ie gezond is.

Uit de kluiten gegroeide puber
Maar een jaar later is hij of zij toch echt niet meer om aan te zien. Niet alleen dát veulen, maar eigenlijk ook de hele mooie veulentjes. Bij de nu-jaarlingen is de achterkant sneller gegroeid dan de voorkant (zwaar overbouwd), het hoofd lijkt te groot voor zijn of haar lichaam of de benen lijken in de hoogte richting drie keer zo groot als de romp. Er loopt een paardenkop op vier poten door de wei en de manen en staart lijken sprietjes die alle kanten opgroeien.

Pestpuber
Bovendien heeft de jaarling praatjes voor tien. Moeders is er niet meer om hem of haar te corrigeren en kuddemaatjes of de mens heeft het overgenomen. Maar dat pikt niet iedere pest-puber zomaar. Sommigen gaan de strijd aan, anderen zijn zulke bange poeperds geworden dat er geen land mee te bezeilen valt. De puber laat zichzelf helemaal niet pakken in de wei of weigert het om een beetje fatsoenlijk aan het halstertouw mee te lopen. Bij het minste geringste springt ie bovenop je of besluit op eigen benen vliegensvlug de terugweg te nemen terwijl jij kijkt naar de brandblaren van het touw in je handen.
Foto

Iedere fase heeft zijn charme
Maar treur niet. Iedere fase in het leven gaat voorbij. Zo ook de 'puberfase' bij paarden. Dit lelijke eendje zal spoedig uitgroeien tot een mooie zwaan en bij de juiste opvoeding (door kuddegenoten en de mens) een hartstikke, lief, mooi, en superbraaf paard worden.

Wij hebben een nieuw gezegde gevonden: een jaarling wordt ooit een darling.  We bedoelen natuurlijk exact hetzelfde met de vorige 'quote' maar het is iets vriendelijker verpakt en geeft hoop. 

Laat de puber lekker puberen en voor je het weet is het een  'darling'!

Mondkapjes voor paardenmensen

7/23/2020

 
Foto
Ja paardenmensen, we komen er niet onderuit.  Voor onze eigen veiligheid én voor die van onze medemens, is het nu al in openbaar vervoer verplicht om mondkapjes te dragen. En de verplichting breidt zich uit.

Mondkapjes zó 2020
Misschien draag je ze al of vind je het allemaal dikke onzin; maar het straatbeeld anno 2020 is in ieder geval mega verandert ten aanzien van een jaartje geleden. Wie had dat ooit gedacht? Als je indertijd de voorspelling had gedaan van een pandemie en lockdowns, dan had jouw medemens gevraagd welke pillen je had geslikt... en als je had verteld dat we allemaal mondkapjes zouden dragen in bus, trein en openbare gebouwen, en 1,5 meter afstand moeten houden, dan had jouw medemens zich ernstig zorgen om jou gemaakt...

Globalisering = pandemieën
Door de globalisering leven we met velen op deze aarde en staan allemaal in contact met elkaar. We hebben er grote voordelen van qua economie en reislust. Maar we nemen wel ziektes mee naar huis (en het milieu lijdt onder onze luxe levensstijl).  En het was helemaal niet de vraag óf er een pandemie zou uitbreken, maar wanneer...

Mondkapjes en paardendekens
Terug naar de mondkapjes.  Wil jij in stijl rondlopen en baal je van die wegwerp-mondkapjes? (slecht voor het milieu!) Mail PaardenColumns want wij maken ze van stof naar keuze.  Ook zijn er verschillende maten verkrijgbaar. Alles in overleg.  Na jarenlang paardendekens te hebben gerepareerd en gemaakt, zijn mondkapjes naaien natuurlijk een eitje.

Stof naar keuze
Heb jij een bepaald stofje, dat bij jouw paardendeken past? Of met de stalnaam erop geborduurd? Of een foto laten uitprinten of textiel? Of wil er een die past bij de kleur van jouw paard, sjabrak, zadel of beenbeschermers? Of wil je er één in Westernstijl, Trekking, of juist een chique Engelse country look? Alles kan.

Enige eis: een lap stof van minstens 40 x40 cm. en natuurlijk moet je ook even de ademtest doen: houdt de lap stof tegen je mond en wees ervan overtuigd dat je goed kan ademen. De stof zal tenslotte dubbel (binnen- en buitenkant) om jouw mond en neus heen zitten en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je meteen flauwvalt.
Ideaal: katoen, chambray, katoenmixen zoals katoen-chiffon, katoen-flannel, katoen-zijde. De stof hoeft niet nieuwe te zijn. Gewassen en gebruikte katoenen stoffen zitten zelfs fijner dan nieuwe stoffen.

Kosten:  7,50 euro per stuk bij zelf aangeleverde stof inclusief verzendkosten.
Als je zelf geen stof hebt maar iets in je hoofd hebt, dan kunnen wij voor jou op zoek en in overleg een mondkapje maken. De kosten zullen dan iets hoger zijn, maar betaalbaar.
Foto
Ja! Ik wil een uniek mondkapje!

Stokpaardrijden op de camping

7/22/2020

 
Foto
Op de televisie zag ik onlangs een programma over Zomervakantie anno 2020.  Zoals bekend blijven veel mensen in Nederland en gaan naar een camping.

Stokpaardje mee
Aan een meisje werd gevraagd of ze zich niet 'verveelde'. Domme vraag,  want vervelen doe je je sowieso nooit.... als kind... op een camping... in de zomer...  met vriendinnetjes, een zwembad...  én stokpaarden.
Mijn hart maakte een sprongetje!  Wat een leuk meisje en dat ze dit zomaar vertelde zonder enige vorm van schaamte. Wat hadden wij dit vroeger ook graag gedaan, maar waren te bang om te worden uitgelachen...

Is 'hobbyhorsing' een sport?
Maar de meiden van tegenwoordig zijn trots en galopperen lekker rond op hun eigen gemaakt stokpaarden!  Vooral de meiden in Finland, waar de sport begon en waar het inmiddels een officiële sport is geworden.
In Nederland is dit nog ter discussie. Maar de organisatie van Horse Event heeft deze tak van de sport wel al toegevoegd aan het evenement: Hobbyhorsing. Hobbyhorsing is de Engelse term.  De sport wordt vooral door beoefend in Finland, Zweden, Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Schaamte of trots?
Deze  meiden schamen zich niet dus voor hun hobby of sport. Waar wij als kinderen over een hek hingen, kijkend naar ponies en dromend van een eigen pony of verzorgpony, rijden deze stoere meiden gewoon lekker rond op hun stokpaardje. Of ze ooit de stap nemen naar een échte pony, doet er helemaal niet toe. Ze vermaken zich prima en zijn trots op hun mooie stokpaard-creaties.

Alles weten over stokpaardrijden:
Wil jij alles weten over stokpaardrijden en hoe je een eigen stokpaardje maakt?  Wij hebben het voor je op een rijtje gezet. Nu is het een beetje te laat om er nog een te maken  maar als je terug bent van vakantie en thuis aan de slag gaat, kan je volgend jaar een mooie fjord, haflinger of arabier met lange manen, meenemen naar de camping.
Of misschien ben je er zelf een beetje te oud voor maar kan je er iemand héél gelukkig mee maken door er één te maken.


Informatie over de sport en leuke filmpjes

Hoe maak je zelf een stokpaardje?

Foto
Mocht je nu op de camping meisjes zien rond galopperen op stokpaardjes... geef ze een aanmoediging of opmerking over hun mooie stokpaard.  Zij vermaken zich uitstekend, zijn lekker aan het sporten en wie weet zijn dit de paardentoppers van de toekomst! Chapeau!

Alles over hengsten en 'hengsten'

7/18/2020

 
Foto
Het dekseizoen is in volle gang. Merrie's staan bij een hengstenhouderij om gedekt te worden of worden aan huis geïnsemineerd door een inseminator. Met als doel: over elf maanden een prachtig veulen!

Voor mensen die niet veel over paarden weten is dit altijd een vreemd onderwerp. Het hele gebeuren over 'gedekt worden' of 'insemineren' begrijpen ze niet veel van en er komen altijd wel lastige vragen of erg  'leuke' opmerkingen.

Een jaar geleden schreef ik (Marga) dan ook een column voor het platform Hoe Vrouwen Denken over hengsten en de misverstanden hierover. Het was een grappige informatieve column met als insteek: "Je zal maar HENGST worden genoemd...."

Nog nooit eerder kreeg ik zo veel reacties.  Lachende smiley's maar ook enkelen die het klinkklare onzin vonden. Onzin of niet, de informatie klopt als een huis (of paardenstal) en de rest is grappig bedoeld.

Voor diegene die zich beledigd voelden, sorry Hengsten... of Heren..... smiley.

De hengst als metafoor

Foto

Teamwerk!

7/16/2020

 
Foto
We leven mee met Yvonne.  Al maanden schrijft zij voor PaardenColumns haar prachtige, temperamentvolle paard Hardwell. 

Een paar jaar geleden viel zij van haar paard en brak haar nek. Maar Yvonne wilde Hardwell niet verkopen en begon stapje-voor-stapje langzaam aan de lange, moeizame weg terug. Ze pakte het goed aan. Ieder stapje werd zorgvuldig doordacht en Yvonne liet zich niet afleiden door de mening en visie van anderen. Yvonne luisterde vooral naar zichzelf en naar Hardwell.
Foto

Deel 10: Teamwerk!

Teamwork makes the dream work...

Zadel: Check✔
Hoeven: Check ✔
Hoofdstel en bit✔
Lijf van Heartie: geen check


Mijn topvriendin met haar team komt langzaam mijn kant op! Zo is de osteopaat bij mij langs geweest.
Ze vertelde me dat hij nog vreselijk jong is in zijn hoofd en dat hij alle informatie niet heeft kunnen verwerken. (Er is dan nogal wat gebeurd). In zijn lijf zat hij vast en kon daardoor onmogelijk werken.

We kregen het recept mee om 8 weken niet te rijden, longeren of wat dan ook. Rust in zijn hoofd en grondwerk past.

En ja... past mij ook! Ik wil dat hij beter wordt, ik wil dat hij lekker in zijn vel gaat zitten en dat we weer samen weer naar de toekomst kunnen kijken.

Veel mensen gaven hem de schuld van mijn ongeluk. Ik had zes nekwervels gebroken, een gat in mijn luchtpijp en een schouderluxatie. Niet de beste verwondingen om zomaar weer op een paard te stappen. Maar voor Heartwell was het ook heel traumatisch en ondanks dat ik van hem ben afgevallen, kan ik het hem niet verwijten en word ik zelfs boos als mensen hem daarvoor 'aanvallen'.

Ja, ik had ook andere plannen, maar ik denk Heartwell ook. Hij heeft zich heel lang schuldig gevoeld en heeft een behoorlijke last mee gedragen. Ik durf te wedden dat het in zijn lijf is gaan zitten. En dat wil Ik eruit hebben.

Na de eerste behandeling was Heartwell heel boos naar mij en tegelijkertijd wilde hij bij mij zijn. Dat heeft zeker een week geduurd. Ik heb hem gelaten. Hij moet iets verwerken. De eerste week, liep hij dan ook weer kreupel. Daarna krabbelde hij op en werd hij steeds vrolijker en vrolijker! Hij werd aanhankelijk en wilde alleen maar knuffelen met me. Hij wilde graag werken en met grondwerk deed hij zijn best.
Hij is nu al zo veel zachter geworden... en liever en fijner....

Binnenkort de tweede behandeling. Ik geloof dat de osteopaat heel tevreden zal zijn!

Een nieuw 'thuis'

7/13/2020

 
Foto

The chrOnicles of prinses sunny en prins pretje

Waar begin je met een paard dat geen vertrouwen in de mens heeft en zelfs de titel 'staatsgevaarlijk' draagt?

Monique Schild Don zocht een uitdaging en vond er één met hoofdletters.  Zij kocht een getraumatiseerde Tinker waar niemand wat mee kon.  In haar serie kunnen we lezen hoe zij dit stapje-voor-stapje heeft aangepakt.

Deel 1:  Een koeienpaard en een pretletter
Deel 2: Love at first sight
Deel 3: I like to move it, move it
Deel 4: Help, mijn paard is gevaarlijk!
Deel 5: Droom of nachtmerrie?

Deel 6: mijn shetlander is ongelukkig
Deel 7: Blij maar ook donkere wolken
Deel 8: van een koude douche naar een warm bad

Foto
Nu deel 9:  een nieuw 'thuis'

De vier FF-en na de schrik

7/11/2020

 
Ons oproepje om onze pagina met alle soorten paardensport aan te vullen, leverde leuke reacties op.

Ilona Greven-Lentz, is een gediplomeerd ORUN KNHS Freestyle Instructrice Niveau 3,  heeft gestudeerd aan de Freestyle Academy van Emiel Voest en Chaja Voest- Kolthoff.  Wat dit precies inhoudt gaat zij ons in een vertellen.  In haar eerste column stelt Ilona zichzelf voor:

Deel1:  Ilona en Floor stellen zich voor

Deel 2: Wat houdt het Freestyle-systeem nu precies in?
Foto
De vier FF-en na de schrik
Waarom schrikt een paard en hoe reageert jouw paard? Dat kan Ilona goed uitleggen aan de hand van vier woorden met die beginnen met een F.

Flight, Fight, Freeze en Faint...
lees er alles over in de duidelijke en interessante theoretische Freestyle les van Ilona: deel 3: Schrik- en Obstakeltrainingen
Foto

Een magische droom

7/9/2020

 
Foto
Inge wacht op een nog ongeboren merrieveulen van een Schwarzwälder Fuchs merrie. In Deel 1: van een Magische droom vertelde zij ons waarom een merrie van dit ras haar grote droom is.

nu:

Deel 5: wachten en plannen
Foto

'Ontzettend veel geluk'  ??

7/8/2020

 
Foto
Help !  Wat is hier gebeurd? 'Ontzettend veel geluk'??? Nou zo ziet het er niet uit. Misschien gaat bij de volgende foto een belletje rinkelen:
Foto
Bovenstaande foto is Zoë die een een flinke trap uitdeelt, in de lucht weliswaar. Vast niet bedoeld om een mens te raken. Maar dat ze dát wel kan,  zien we op de foto van Britt met haar arm in het gips.
Wat is er gebeurd?

We vervolgen snel de spannende serie van Britt en leven met haar mee. En de dokter zei: "Je hebt nog ontzettend veel geluk gehad..."
Serie: Op naar de top!
Deel 7:  'ontzettend veel geluk'

Sneller dan ik eigenlijk voor mogelijk had gehouden had JJ mij bij de spoed. Iets in: ze kan bijna niet praten van de pijn, er staat een hoefafdruk op haar onderarm en we zijn al onderweg, maakte dat we heel snel aan de beurt waren. De eerste arts die ik zag was ook de eerste die die magische woorden sprak: "Ik denk dat jij zomaar eens heel veel geluk kan hebben gehad".

Zo voelde het op dat moment nog niet, kan ik je zeggen. Zeker niet toen de tweede arts die ik zag mijn mouw opstroopte om te kijken waarom ik mijn schouder niet kon draaien. Daar op mijn bovenarm stond een tweede hoefafdruk die met de minuut duidelijker zichtbaar werd. Dus hup, zowel mijn onder- als bovenarm op de foto. 

Dit was ondertussen de vierde dokter die mij vroeg wat er gebeurd was. “Mijn paard vond dat ik ook wel een röntgenkeuring kon gebruiken,” grapte ik.  Dit leverde mij een zeer vragende blik op en dus gaf ik schoorvoetend toe dat mijn paard boos op me was. De vrouw ging maar snel verder met foto’s maken, voor ik nog meer onzin zou uitkramen. 

Mijn bovenarm is (behalve heel erg blauw) gelukkig nog heel, maar mijn onderarm helaas niet. “Wil je de foto zien?”, werd er gevraagd. Ja natuurlijk wilde ik dat. Samen met de arts stond ik te kijken naar mijn onderarm. De ellepijp was duidelijk doormidden. “Ja,” zei ik, “die is stuk.” 
Een pareer-fractuur noemden ze het. Een breuk van het afweren van een slag tijdens een gevecht. Ik moest hier wel om lachen. Hoe naïef is het om te denken dat mijn arm sterker is dan een hoef? De volgende arts die ik zag mocht ik opnieuw uitleggen hoe het precies gebeurd was. Ondertussen kende ik het hele riedeltje van a tot z. “Ik hief mijn arm op om te klap af te weren, Zoë raakte mijn arm op twee plekken. Mijn arm is hard tegen mijn lijf geschopt waardoor ik ben gevallen en even geen lucht kreeg.”

De vrouw checkte mijn buik en mijn ribben, maar nergens waar ze drukte deed het zeer. “Het lijkt erop dat je alle kracht hebt opgevangen met je arm.” Geen inwendige bloedingen of gebroken ribben, nou dat was weer een meevaller. Toch wel sterk dus, zo’n arm. 600 Kg aan kwade Zoë en dan weglopen met maar één botbreuk vind ik best een prestatie. 

Toen ik met JJ het ziekenhuis uitliep en haar alles vertelde wat de dokters hadden gezegd kon ze het niet laten om de woorden van die eerste arts te herhalen. “Je hebt echt ontzettend veel geluk gehad, weet je dat?” Ja... ik weet het...
En uiteraard wensen we Britt, namens PaardenColumns en alle lezers, héél veel sterkte!

Paarden in een kunstkaart

7/8/2020

 
Foto
Deze tekening is door Paula Kuitenbrouwer gemaakt, geïnspireerd door Keltische kunst.

In Keltische kunst veranderen dieren vaak qua vorm; dieren worden mensen, mensen worden dieren, vogels worden zoogdieren en omgekeerd. Zo zie je heel veel in één plaatje.

Paula vond dat zeer inspirerend en heeft zes dieren in haar tekening samengebracht. Iedereen ziet eerst de paarden. Maar daarna zien sommigen eerst de zwanen en anderen eerst de hazen. Zo zie je dat je het beeld kunt veranderen zoals psychologen dat laten zien aan de hand van de welbekende tekening van de  Jonge Vrouw/Oude Vrouw tekening. (zie onder)
Wat zie je het eerst? Zegt dit iets over jouw beeld op de wereld of is dit gewoon toeval?
Foto
De tekening van het paard is een rijk geïllustreerde handgemaakte kaart die een illusie of fusie van twee paarden, twee hazen en twee zwanen laat zien. Binnenin de kaart zit een full colour inlay. Dit is een slimme en boeiende kaart die lang meegaat omdat hij de kijker uitdaagt om 6 dieren te vinden.

Paula heeft een paar kaarten van deze tekening beschikbaar in haar Etsy shop. Uitstekend geschikt cadeau voor paarden, dieren of Keltische kunst liefhebbers. Iets super origineels! Komt verpakt in plastic met een naamkaartje en een sluitzegel.

Paula Kuitenbrouwer is eigenaar van www.mindfuldrawing.com en is te vinden op Instagram als @mindfuldrawing.
<<Vorige

    NORMEN & PAARDEN

    Het leukste blog over paarden en pony's.
    Lees, lach, huil, geniet,
    huiver, wees kritisch
    en doe mee!

    Foto

    WIE ZIJN WIJ EN WAAROM DEZE BLOG?

    Foto
    Foto

    Categorieën:

    Alles
    Boekrecensies
    Fjorden Specifiek
    Gastblogs
    Gedichten
    Humor
    Inzicht
    JUNIOR
    Kado Tips!
    Kennis
    Lifestyle
    Oproepjes
    Promotie
    The Place To Be!
    Verdieping
    Zomerfeuilleton

    Foto

    Auteur:

    PaardenColumns wordt beheerd door Marga Kuitenbrouwer-van der Vet. Tevens doen er gastbloggers mee en een team achter de schermen.

    Foto

    Gastbloggers:

    Sanna van den Akker
    Elsa Boddéus
    Fenna de Boer
    Godart Bosmans
    Yvonne Daalhuyzen
    Yvonne Dijkstra
    Kim Dogger
    Ilona Greven-Lentz
    Noortje de Kok
    Natasja Kroes
    Britt Neijzen
    Edith Eri Louw
    Anita Rozendaal-Baaij
    Monique Schild Don
    Inge Spee
    Hellen ter Weele
    Leuk! Ik wil ook bloggen!
    Meest gewaardeerde blogs:
    De gemiddelde prijs voor fjordenpaarden
    WE LOVE: Anabel van den Berg
    Een fotoshoot met jouw paard
    Stokpaardrijden
    Maleficent op paardenkamp
    Kopstoot
    De hengst als metafoor
    Plezier met je paard!
    Paardenwinkelparadijs
    Verliefd op de veearts

    Konikpaarden in Bourtange
    De eeuwig groene weilanden

    Foto
    Paarden Columns © 2021
    Linken en citeren mag altijd. Herpublicatie op niet commerciële websites mag alleen o.v.v. mijn naam plus een link naar de website.

    Paardenfotografen opgelet: een mooie - internationale - website bouw je met:
    A R T F O L I O
    Foto
    De leukste en lekker leesbare boekrecensies! Ook paardenboeken komen aan bod. Hou je van lezen? Dan is Boekrecensiesblog (ook) jouw website !

    Hier jouw advertentie? Daar valt over te praten, oftewel: een reële vergoeding. Én een zak wortelen voor onze paarden natuurlijk.... 



    Archieven:

    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Maart 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Maart 2017
    Februari 2017
    Januari 2017

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.